Svet
61 ogledov

O morebitnih napadih bodo obveščali prek aplikacije

vaja teroristični napad Lyon EPA
Francija je pripravila aplikacijo SAIP, s katero bodo obveščali javnost v primeru terorističnih napadov.

Aplikacija je na voljo pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu, do katerega je še dva dni. Aplikacija bo s pomočjo geolokacije obvestila uporabnike v primeru napada.

Uporabniki se bodo lahko prijavili na prejemanje obvestil z do osmih različnih lokacij poleg lokacije, na kateri se bodo nahajali. V obvestilih bo na voljo kratek opis dogodka in varnostni nasveti. Telefon ne bo vibriral ali oddajal drugih zvokov. Vlada je obenem dejala, da bodo spoštovali zasebnost uporabnikov aplikacije. 

Aplikacijo nameravajo kasneje nadgraditi, tako da jo bodo lahko uporabili tudi v primeru drugih izrednih situacij.

Izvedli več vaj

Francoska policija je v zadnjih tednih izvedla več vaj, v okviru katerih se pripravljajo na morebitne teroristične napade. Zadnja vaja se je odvila na stadionu v Lyonu, kjer bodo med drugim odigrali enega od polfinalov. 

Po scenariju je bomba odjeknila v eni od con za navijače, kjer se ti zbirajo, da si ogledajo tekme na velikem zaslonu. Eksploziji bombe je sledil strelski napad oboroženih neznancev. Posebne enote so pregledale prizorišče, preden so dovolile dostop reševalnim enotam.

Tiskovni predstavnik francoske policije Michel Delpuech je dejal, da je namen utrditi vse potrebne geste in zaporedja dejanj, ki jih morajo pristojne službe izvajati ob takih dogodkih. "Ali smo pripravljeni? Mislim, da smo točno to pokazali v Lyonu, kot tudi drugih velikih francoskih mestih," je dejal Delpuech. 

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.