Svet
9 ogledov

O pedofiliji pa nič

papež Vatikan urbi et orbi blagoslov
1/9
Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je v svojem blagoslovu mestu in svetu med drugim pozval k moralnemu in duhovnemu spreobrnjenju. Slovesna bogoslužja tudi pri pravoslavnih vernikih.

"Človeštvo potrebuje moralno in duhovno spreobrnjenje. Potrebuje ga, da bo lahko izšlo iz globoke krize, v kateri se je znašlo. Za to so potrebne korenite spremembe, začenši pri lastni vesti," je v nagovoru dejal papež Benedikt XVI.

V tradicionalni velikonočni poslanici je pozval tudi k miru v Afriki in na Bližnjem vzhodu, spomnil pa se je tudi prizadetih v nedavnih katastrofalnih potresih na Hitiju in v Čilu ter drugih na različnih kriznih žariščih po svetu.

Papež je nato vernikom izrekel velikonočno voščilo, najprej v italijanščini, sledilo pa je še 64 jezikov, največ evropskih, med njimi je bila tudi slovenščina. Velikonočno voščilo je papež letos na novo izrekel v kazaščini in islandščini, ob koncu pa, kot je že v navadi, tudi v latinščini.

Pred tem je papež v baziliki svetega Petra daroval velikonočno mašo. Kljub pedofilskim škandalom, ki v zadnjih tednih pretresajo Cerkev, pa se 82-letni papež spolnih zlorab ni dotaknil niti med velikonočno mašo niti v poslanici mestu in svetu.

 Slovesno tudi v Jeruzalemu ...
Ob veliki noči danes ni bilo slovesno samo v Vatikanu, temveč tudi v Jeruzalemu, kjer je Jezus po verovanju kristjanov na veliko noč vstal iz groba. Zbralo se je več tisoč romarjev, ki so do zadnjega kotička napolnili tamkajšnjo baziliko Božjega groba.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Velikonočno bogoslužje je vodil vodja Rimskokatoliške cerkve v Sveti deželi Fuad Tual. Latinski patriarh je v svoji velikonočni poslanici izrazil navdušenje nad dejstvom, da veliko noč letos na isti dan praznujeta "tako vzhodna kot zahodna veroizpoved". "Spričo tega dejstva je naše veselje z vstalim Kristusom lahko dvojno," je dejal.

… ter pri pravoslavcih
Na slovesnih bogoslužjih so se prav tako zbrali pravoslavni verniki, saj datum pravoslavne velike noči letos sovpada s katoliško.

Na kraju Kristusove smrti v Jeruzalemu se je sicer zbralo tudi precej pravoslavcev, kljub temu pa je večina veliko noč praznovala v domačih cerkvah. Osrednje bogoslužje je patriarh srbske pravoslavne cerkve Irinej že opolnoči vodil v beograjski cerkvi svetega Save.

Veliko noč slovesno praznujejo tudi ruski pravoslavci. Ob tem največjem verskem prazniku sta spregovorila tudi prva moža ruske politike, predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin, ki sta vsem vernikom zaželela veselo velikonočno praznovanje. Tudi Medvedjev in Putin sta posebej izpostavila dejstvo, da letos veliko noč na isti dan obhajajo tako katoliki kot tudi protestanti in pravoslavci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.