Svet
21 ogledov

O pripravah na vrh G7 na dvorcu Elmau in neobičajnih posledicah

G7 vrh Elmau
1/7
EPA
Nemška občina Garmisch Partenkirchen se pripravlja na vrh G7 7. in 8. junija na dvorcu Elmau. Na srečanje pa se pripravljajo tudi protestniki in ameriška vojska.

Od leta 1975 se voditelji sedmih največjih industrijskih držav srečujejo vsako leto na t.i. vrhu G7. Leta 1998 je bila na vrh vključena tudi Rusija in skupina se je preimenovala v G8, a so Rusijo lansko leto zaradi vojaških akcij v Ukrajini spet izključili z vrha. Ta poteza je bila deležna velikih kritik. Bivši nemški predsednik Gerhard Schröder je izključitev Putina iz skupine G7 označil kot napako: "Rusija lahko nadomesti Evropo, Evropa pa ne more brez Rusije.“   

Varnost ima prednost pred ljudmi … in živalmi

Nemške oblasti se medtem že bojijo tisočih nasprotnikov vrha G7, ki protestirajo proti elitarističnemu srečanju, ki izključuje manjše države in sestoji le iz evropskih in severnoameriških držav ter Japonske. Leta 2007 je prišlo v času vrha G8 v nemškem Heiligendammu do več nasilnih spopadov med demonstranti in policisti. Zaradi nepripravljenosti, pa so morali policistom pomagati tudi vojaki nemške vojske. Okoli takratnega mesta srečanja, prav tako dvorca, so nemške oblasti postavilo ograjo in razglasili prepoved vstopanja v območje.

Enako so sedaj storili tudi okoli dvorca Elmau, pri tem pa niso niti pomislili na divje živali, ki se sedaj ne morejo več nemoteno premikati po gozdu okoli dvorca. "Našli smo že več divjadi, ki se je pri poskusu preskočiti ograjo, hudo poškodovala. Obljubili so nam, da ograje ne bo, sedaj pa poglejte to trimetrsko ograjo,“ je za nemški Spiegel povedala občinska političarka Tessy Lödermann.

Ameriški vojaki ne smejo potovati v München, trgovine se pripravljajo z lesenemi deskami v oknih

Spiegel se je z Lödermannovo sprehodil tudi po centru Garmisch Partenpartenkirchna. Mesto, ki je znano predvsem po zimskem turizmu in novoletni truneji v smučarskih skokih, že čuti posledice. "Ponavadi je v času praznikov (krščanski praznik Svetega Rešnjega Telesa, ki je v Avstriji in Nemčiji dela prost dan) v mestu zelo veliko turistov, zaradi vrha G7 je nočitev veliko manj. Mnogi trgovci pa so svoje trgovine zaprli, jih zaščitili z lesenenimi deskami. Veliko prebivalcev se boji izgredov in nasilja, politiki pa te strahove še podpihujejo,“ pravi Lödermannova.

Ameriška vojska je ob tem izdala varnostno opozorilo za svoje vojake. V času pred, med in po vrhu G7 ameriška vojska svojim vojakom prepoveduje potovanja v oz. obisk Münchna in Garmisch Partenkirchna, vojake, ki so stacionirani v Artillery kasarni v Garmischu, pa opozarja, naj izven kasarne ne nosijo uniforme, ne izstopajo iz vozil, če jih kdo ustavi, in so nasploh pripravljeni na možne spopade z jeznimi in nasilnimi protestniki.

Kamp za protestnike z dolgim seznamom pravil

Protestniki so medtem že postavili kamp na travniku v bližini dvorca Elmau. Kamp so bavarske oblasti pred enim mesecem prepovedali, a so nasprotniki vrha G7 vložili tožbo na pristojno sodišče in jo tudi dobili. Pred tem naj bi občinski politiki grozili kmetom in jih zastraševali, da naj protestnikom ne dajo možnosti kampiranja v občini Garmisch Partenkirchen. Med drugim so razmišljali o tem, da bi na vse travnike v občini razlili gnojnico in se tako znebili večine nezaželenih nasprotnikov.

Za kamp so lokalne oblasti skupaj s predstavniki protestnikov sestavili dolg seznam pravil, med drugim je prepovedan vnos alkoholnih pijač in orožja (tudi nožev za rezanje hrane). Za nasilne protestnike pa policija pripravlja posebno vrsto "kletk“, kjer lahko za kratek čas priprejo okoli sto oseb. Kletke so uporabili že med vrhom G8 v Heiligendammu. Takrat so se zaprti protestniki pritoževali, da so bili zaprti tudi okoli dvanajst ur brez hrane, pijače in sanitarijev.

 300 milijonov evrov za 48 ur srečanja

Spiegel je ocenil, da bo vrh G7 nemške davkoplačevalce stal med 200 in 300 milijonov evrov. V ta proračun so všteli tudi darila, ki jih bodo prejeli "svetovni voditelji“ . Bavarski ministrski predsednik Horst Seehofer je za goste že pripravil novo knjigo opremljeno s slikami bavarskih naravnih lepot. Le tisk 15.000 izvodov knjige s 248 stranmi je Bavarsko stal okoli 300.000 evrov.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.