Svet
12 ogledov

O trgovanju z organi danes VS ZN

Jutri bodo minila tri leta od razglasitve neodvisnega Kosova. (Reuters) Žurnal24 main
Varnostni svet ZN bo obravnaval najnovejše poročilo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona o razmerah na Kosovu.
Kosovski konflikt je zahteval veliko žrtev. Mnogih še danes niso našli. Po podatkih Mednarodnega Rdečega križa je še vedno pogrešanih skoraj 2000 ljudi, v glavnem kosovskih Albancev. Okrog 470 pogrešanih je izginilo po 12. juniju 1999, ko so na Kosovo prišle čete Kforja. Med njimi je 95 kosovskih Albancev, med preostalimi 375 pa so v glavnem Srbi.

Po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug, Ban Ki Moon v poročilu piše, da je misija ZN na Kosovu UNMIK pripravljena v polni meri sodelovati v preiskavi obtožb trgovanja s človeškimi organi, v katero naj bi bili vpleteni celo najvišji predstavniki kosovskih oblasti. Obenem v njem izraža pričakovanje glede napredka pri vzpostavitvi dialoga med Beogradom in Prištino, situacijo na Kosovu pa opisuje kot ralativno mirno, a še vedno potencialno nestabilno, pri čemer ostaja po njegovih besedah največja skrb organiziran kriminal, predvsem glede trgovine z drogami in tihotapljenja.

Trgovanje z organi
Poročilo posebnega poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja o nečloveškem ravnanju z ljudmi in nezakoniti trgovini s človeškimi organi na Kosovu je v Evropi dvignilo veliko prahu. Kot vpleten je naveden tudi sam kosovski premier Gasuim Thaci, ki ga je Marty skupaj z vodstvom Osvobodilne vojske Kosova obtožil vodenja kriminalne organizacije, ki se je ukvarjala s prekupčevanjem s človeškimi organi, mamili in drugimi nezakonitimi dejanji. Konec 90. let prejšnjega stoletja naj bi v Albanijo tihotapili predvsem srbske ujetnike, ki naj bi jih ubili, njihove ledvice pa nato prodali na črnem trgu. Thaçi je obtožbe zavrnil, poročilo pa označil kot "škandalozno, izmišljeno in lažnivo". Ocenil je, da je namen poročila razvrednotenje tako Osvobodilne vojske Kosova kot tudi kosovske neodvisnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.