Svet
21 ogledov

O vladi in parlamentu ne poročajo

novinar, novinarji, mediji Žurnal24 main
Kosovski mediji danes bojkotirajo vse novice, povezane z vladnimi ustanovami in parlamentom. Tako protestirajo proti novemu kazenskemu zakoniku, ki jim nalaga razkritje anonimnih virov, če to zahteva sodišče.

Kosovski časniki in spletni portali so ob današnjem dnevu svobode medijev na svojih naslovnicah in spletnih straneh objavili logotip za bojkot in zavrnili pokrivanje vseh novic, povezanih z vladnimi ustanovami. Bojkotu so se pridružili tudi radio, televizija in državni mediji. Državna televizija RTK ni prenašala niti današnjega zasedanja parlamenta, čeprav jim to nalaga kosovska zakonodaja.

"Noben medij danes ne bo objavil ničesar, kar bi bilo povezano z aktivnostmi osrednjih ustanov in političnih subjektov na Kosovu," je dejal vodja Društva kosovskih novinarjev Arben Ahmeti. "Združeni smo v stališču, da se o svobodi medijev ne pogaja."

Tri leta ječe, če "poročanje vodi v kriminalno dejanje"

Bojkot je usmerjen predvsem proti aprila sprejetemu kazenskemu zakoniku, v skladu s katerim lahko od novinarjev zahtevajo razkritje anonimnih virov, če to zahteva sodišče. Poleg tega zakonik vsebuje tudi zelo široko ubeseden člen, ki predvideva tri leta zaporne kazni za novinarje, če sodišče ugotovi, da je njihovo poročanje vodilo v kriminalna dejanja.

Poleg kosovskih medijev so zakonik kritizirali tudi Novinarji brez meja. Ti so že večkrat opozarjali zaradi poslabševanja svobode medijev na Kosovu, takoj po sprejetju zakonika pa so ga obsodili. "Ti predpisi so nesprejemljivi. Jasno ciljajo na utišanje novinarstva in poročanja, ki bi lahko vlado spravilo v neudoben položaj," so sporočili iz organizacije in kosovsko predsednico Atifete Jahjago pozvali, naj nove zakonodaje ne podpiše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.