Svet
15 ogledov

Ob glavo še 43.000 piščancev

ptičja gripa EPA
Na Nizozemskem so zabeležili že drugi izbruh ptičje gripe v tednu dni. Za kateri podtip gripe gre, še ni znano.

Nov primer so zabeležili na piščančji farmi pri mestu Ter Aar vzhodno od Haaga in že tudi odredili zakol vseh 43.000 piščancev na farmi. Farma je 25 kilomterov oddaljena od farme, kjer so virus odkrili v nedeljo.

Za zdaj še ni jasno, ali gre za enak podtip visoko patogenega seva virusa ptičje gripe H5N8. Pri prvem primeru so potrdili podtip visoko patogenega seva virusa, ki za človeka ni zelo nevaren, a se izjemno hitro prenaša med perutnino.

Nizozemsko gospodarsko ministrstvo je tako kot pri nedeljskem primeru tudi danes razglasilo vsedržavno prepoved transporta perutnine, jajc in slame. Prepoved naj bi veljala vsaj do nedelje.

Sev tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji

Poleg Nizozemske so sev H5N8 zabeležili v Nemčiji v začetku meseca na perutninski farmi v bližini mesta Heinrichswalde, nakar so zaklali 31.000 puranov ter manjše število gosi, piščancev in rac. H5N8 so pred dnevi potrdili tudi na račji farmi v britanski grofiji East Yorkshire, nakar so zaklali vseh 6000 rac.

Po dosedanjih ugotovitvah je sev, ki pesti Evropo, zelo podoben virusu, ki se od začetka tega leta širi med perutnino na Kitajskem, Japonskem in v Južni Koreji. Strokovnjaki predvidevajo, da se je razširil iz Azije v Evropo s pticami selivkami. Tako v Aziji kot Evropi sicer tega seva virusa pri ljudeh zaenkrat niso zabeležili.

Komentarjev 1