Svet
10616 ogledov

Ob koronavirusu grozljive številke glede raka

Novi koronavirus Profimedia
Žalostna in zaskrbljujhoča posledica.

V Veliki Britaniji bi lahko v prihodnjih 12 mesecih zabeležili za 20 odstotkov več smrtnih primerov pri na novo ugotovljenih primerih rakastih obolenj kot sicer. To naj bi bilo posledica manjšega števila diagnostičnih dejavnosti in zdravstvenih pregledov zaradi omejitev, ki so bile sprejete za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Analiza podatkov iz najpomembnejših centrov za zdravljenje rakastih obolenj v Veliki Britaniji je pokazala, da se je število nujnih napotnic družinskih zdravnikov zaradi suma na rakasto obolenje v primerjavi z obdobjem pred pandemijo zmanjšalo za 76 odstotkov, število kemoterapij pa se je zmanjšalo za 60 odstotkov, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Rizična skupina

Pred pandemijo je zaradi na novo odkritega raka v letu dni v Britaniji umrlo približno 31.000 ljudi, zaradi manjšega števila diagnostičnih dejanj in zdravljenja pa bi se to število zaradi pandemije lahko povečalo za dodatnih 6000, napoveduje danes objavljena raziskava univerze College London (UCL) ter raziskovalnega inštituta za bolnike z rakom DATA-CAN. V primeru, da bi upoštevali še trenutne bolnike z rakom, bi se lahko ta številka povečala za 18.000.

Rezultati raziskave kažejo, kakšen velik učinek lahko imajo nenamerne posledice ukrepov proti pandemiji covida-19, je opozorila vodilna avtorica raziskave Alvina Lai z Inštituta za zdravstveno informatiko pri UCL.

Ukrepi za zajezitev virusa imajo lahko negativne posledice za bolnike z rakom in drugimi boleznimi. Odločilno je, da te bolnike priznamo kot rizično skupino in jih ustrezno obravnavamo, je še pozvala Laijeva.

dom za upokojence Slovenija Starejši so diskriminirani na treh področjih

dezurni@zurnal4.si

Komentarjev 5
  • optimist11 10:42 30.april 2020.

    Z ukrepi se je reševala nesposobnost zdravstva. (naj oprostijo tisti ki so garali za nas- mišljena je organizacija) Vsaka tovarna ima izdelane ukrepe za slučaj nepredvidenih dogodkov/ poplave, požari, nezadovoljstvo...le država ni na nič pripravljena. Korona virus nam je pokazal ...prikaži več vso bedo v domovih za ostarele , premalo kadra, opreme...Meni se predvsem postavlja vprašanje zakaj je celotno zdravstvo obstalo? To bo potrebno analizirati in sprejeti ukrepe da nas v jeseni zopet ne preseneti virus.

  • Avatar Kolmeressa
    Kolmeressa 00:56 30.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • Marcel Pravnik 18:08 29.april 2020.

    To me pa res zanima...