Svet
18 ogledov

Ob petkovi molitvi Tahrir preplavili protestniki

Protesti v Egiptu. EPA
"Odidi, odidi!" je danes vzklikalo na desettisoče protestnikov na trgu Tahrir. Vzliki namenjeni vrhovnemu vojaškemu svetu. Udeležba množična.

Vrhunec naj bi današnji protest dosegel po petkovih tradicionalnih muslimanskih molitvah, ki tokrat potekajo tudi na samem Tahrirju. Protestnikom na trgu se je pridružil tudi eden najvidnejših opozicijskih voditeljev v Egiptu, nekdanji generalni sekretar IAEA in Nobelov nagrajenec za mir, Mohamed El Baradej.

Imam Šejk Mazhar Šahin, ki je vodil molitev na trgu, je vojaški vrhovni svet ob tem pozval k predaji oblasti civilni vladi narodne rešitve in zatrdil, da bodo demonstranti na Tahrirju vztrajali do izpolnitve svojih zahtev.

Poleg tega je zbrano množico nagovoril tudi visoki pomočnik imama Ahmeda Al Tajeba, velikega imama kairske mošeje Al Ažar, ki velja za najpomembnejše izobraževalno središče sunitskih muslimanov. Kot je sporočil protestnikom, "vas veliki imam podpira in moli za vašo zmago". AFP to označuje za izraz podpore brez primere in dodaja, da ta prestižna izobraževalna ustanova, katere vodstvo imenuje egiptovski predsednik, zelo redko nasprotuje stališčem oblasti.

Prenos oblasti na civilno vlado

Da je treba prenos oblasti na civilno vlado izvesti čim prej, so egiptovske vojaške oblasti danes pozvale tudi ZDA. Obenem so v Beli hiši opozorili, da mora biti ta prenos "pravičen in vključujoč" ter da mora odgovoriti na legitimne zahteve egiptovskega ljudstva, poroča AFP.

Bela hiša se je odzvala, potem ko je vrhovni vojaški svet oblikovanje nove vlade zaupal nekdanjemu premierju Kamalu Al Ganzuriju. Da je bil za naslednika Esama Šarafa, čegar vlada je zaradi nasilja nad protestniki odstopila pred dnevi, imenovan Al Ganzuri, je danes potrdila tudi egiptovska državna televizija, potem ko so o tem v četrtek zvečer poročali drugi zasebni mediji.

Al Ganzuri je vlado vodil med letoma 1996 in 1999, za časa vladavine strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka. Čeprav je bil znan po svojem zavzemanju za revne in se je po začetku februarske vstaje proti Mubaraku oddaljil od voditelja ter se javno izrekel za spremembe, naj njegovo imenovanje ne bi bilo po volji protestnikov, saj v njem vidijo nadaljevanje Mubarakove "zapuščine".

Tožilstvo sprožilo preiskavo

Ob glasnih očitkih, da so policisti nad demonstranti uporabili čezmerno silo, je državno tožilstvo danes sprožilo preiskavo, v kateri naj bi se osredotočilo na trditve, da je policija uporabila posebej močno mešanico solzivca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.