Svet
15 ogledov

Ob prenosu oblasti močna eksplozija

Konec februarja je v bližini sodišča v mestu Newry na Severnem Irskem eksplodira Žurnal24 main
V bližini poslopja britanske obveščevalne službe MI5 v Belfastu na Severnem Irskem je nekaj po polnoči eksplodirala bomba. V eksploziji ni bil nihče ranjen.

Varnostne službe so potrdile, da je bila bomba v ugrabljenem taksiju, ki je pripeljal do poslopja. Družini taksista, ki je skočil iz avtomobila in zaklical: "Bomba!",  naj bi grozili s smrtjo, poročajo britanski mediji. Eksplozija se je zgodila prav na dan, ko bodo v skladu z dogovorom med katoličani in protestanti, sklenjenim pred dvema mesecema, pristojnosti nad pravosodjem in policijo na Severnem Irskem prešle iz Londona v Belfast.

Ta dogovor je zadnji, a obenem najbolj sporen in eden najpomembnejših korakov v severnoirskem mirovnem procesu po velikonočnem sporazumu iz leta 1998, s katerim se je končalo tridesetletno nasilje, ki je zahtevalo 3600 življenj.

K podpori dogovoru sicer glavna protestantska in katoliška stranka, ki si na Severnem Irskem delita oblast, Demokratična unionistična stranka (DUP) in Sinn Fein, nista uspeli prepričati Ulstrske unionistične stranke (UUP), ki je tako kot DUP protestantska stranka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.