Svet
13 ogledov

Ob rojstnem dnevu zahtevajo izpustitev

1/10
Žurnal24 main
Ob 65. rojstnem dnevu Aung San Suu Kyi svetovni voditelji pozivajo k njeni izpustitvi.

Mjanmarska opozicijska voditeljica in Nobelova nagrajenka Aung San Suu Kyi v hišnem priporu in odrezana od zunanjega sveta praznuje 65. rojstni dan. Oblasti so sicer dovolile, da so slavljenki dostavili torto in šopek rož.

Obama poziva k izpustitvi

Ob prazniku so ji čestitali številni svetovni voditelji, ki sopozvali mjanmarske oblasti, naj izpustijo tako Suu Kyijevo kot ostale politične zapornike. Suu Kyijeve se bodo s protesti in številnimi drugimi prireditvami spomnili tudi drugod po svetu, od Tokia do Washingtona.

Mjanmarski borki za demokracijo je čestital tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je pohvalil njeno odločnost, pogum in osebno žrtvovanje v prizadevanjih za človekove pravice in demokratične spremembe. Čestitkam Suu Kyijevi in pozivom k njeni izpustitvi sta se pridružila tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in britanski zunanji minister William Hague.

Verodostojnost volitev vprašljiva
Nobelova nagrajenka je v hišnem priporu preživela 15 let, oblasti pa so ji prepovedale kandidirati na prvih parlamentarnih volitvah v zadnjih dveh desetletjih, ki naj bi po napovedih potekale letos. Njena stranka Narodna liga za demokracijo (NLD) je zmagala na zadnjih volitvah v Mjanmaru leta 1990, vendar ji vojska ni želela prepustiti oblasti. Stranka je zaradi bojkota volitev maja letos prenehala obstajati. Verodostojnost letošnjih volitev, katerih točen datum še ni določen, bo vprašljiva, če na njih ne bo sodelovala največja opozicijska stranka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.