Svet
5 ogledov

Ob umiku Američanov teče kri

Američani so v skladu z dogovorom z iraško vlado začeli postopen umik iz Iraka. Žurnal24 main
Iračani se veselijo umika ameriških vojakov iz svojih mest. A umika se tudi bojijo. Ne brez razloga. Na dan, ko so nadzor uradno prevzele iraške varnostne sile, je v napadu v Kirkuku umrlo 25 ljudi.

Ob dnevu umika Američanov, ki so ga razglasili za državni praznik, je kljub poostrenemu nadzoru iraških in ameriških sil na tržnici v pretežno kurdskem delu Kirkuka, okoli 250 kilometrov severno od Bagdada, razneslo avtomobil bombo ob tržnici. Ranjenih je bilo najmanj 40 ljudi, število mrtvih pa bi lahko še naraslo. Nasilje v Iraku je v zadnjih tednih zahtevalo več sto življenj. Pred desetimi dnevi je v eksploziji bombe, najhujšem napadu v Iraku v zadnjem letu, v Kirkuku umrlo 70 ljudi. V ponedeljek pa so v Bagdadu med bojem umrli štirje ameriški vojaki.

"Teroristi so napadli Irak, njegovo enotnost in enotnost iraškega naroda," je dejal premier Nuri Al Maliki. "V Irak želijo vrniti sektaško nasilje s terorističnimi napadi tu in tam, z napadi na to ali ono sekto. Toda hvala bogu je obdobje sektaštva končano," je poudaril.

Ognjemet ob državnem dnevu suverenosti
Vlada je razglasila dan narodne suverenosti in priredila parado, na kateri je razkazala vojsko, ki naj bi prevzela varovanje in boj proti upornikom. V največjem bagdadskem parku se je na praznovanju umika zbrala velika množica ljudi, iraško prestolnico pa je razsvetlil ognjemet.

 

Od začetka ameriške invazije na Irak marca 2003 je po različnih podatkih umrlo:

4.321 pripadnikov ameriških sil
179 pripadnikov britanskih sil
139 pripadnikov sil ostalih zaveznikov

med 4.900 in 6.375 pripadnikov iraških varnostnih sil
med 92.435 in 100.911 iraških civilistov

"Ta dan je dosežek vseh Iračanov," je vzhičeno dejal Maliki v televizijskem nagovoru. "Naša nepopolna suverenost in prisotnost tujih enot sta najpomembnejša dediščina, ki smo jo podedovali od Sadama Huseina. Tisti, ki menijo, da Iračani niso sposobni braniti svoje države, delajo usodno napako," je bilo njegovo sporočilo upornikom.

Popoln umik ameriških sil do 2011
Številni Iračani se bojijo, da bodo zaradi umika ameriških sil iz mest v njihove baze na podeželju izpostavljeni številnim napadom. Umik je velika preizkušnja za iraške varnostne sile. V Bagdadu bo za varnost skrbelo dodatnih 120 tisoč iraških policistov in vojakov. Popoln umik ameriške vojske iz te zalivske države je sicer predviden za konec leta 2011. Američani naj bi se iz Iraka, ki so ga z zavezniki napadli leta 2003, popolnoma umaknili do konca leta 2011.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.