Svet
149 ogledov

Obala se pogreza, ogroženi hiše in otoki

New York, obala Shutterstock
Ker se morska gladina zvišuje hitreje, kot so prikazale projekcije Združenih narodov, so ogroženi številne obale in otoki.

Morska gladina se povišuje za 60 odstotkov hitreje, kot so to napovedale projekcije Združenih narodov. Ogroženi so otoki in področja ob obali, je pokazala nedavna raziskava.

Poročilo so predstavili na pogajanjih o podnebnih spremembah, ki poteka v Katarju. Poleg morske gladine so višje tudi temperature.

"Globalno segrevanje se ne upočasnjuje," je povedal avtor raziskave Stefan Rahmstorf. Raziskava je bila opravljena na Inštitutu za raziskave podnebja v Potsdamu, kjer so predstavljene napovedi ZN v primerjavi s tem, kar se je dejansko zgodilo v obdobju od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja do leta 2011. Po satelitskih podatkih se je gladina morja dvignila za 3,2 milimetra na leto, medtem ko so ZN predvidevali, da se bo dvignila le za 2 milimetra.

Rahmstorf je ocenil, da bi se v tem stoletju gladina lahko dvignila med 50 in 100 centimetri, zaradi izpustov toplogrednih plinov pa lahko tudi več. Zaradi višjih temperatur bi se stopilo več ledu, kar bi povečalo količino vode v oceanih. Področjem ob obali tako grozijo nevihte, erozija in v najhujšem primeru poplave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.