Svet
2 ogledov

Obama antigospodarstvenik

Žurnal24 main
Ameriški gospodarski strokovnjaki so prepričani, da je recesija v ZDA mimo, a ljudje jim še ne verjamejo. Forbes medtem napada ameriškega predsednika, da je antigospodarstvenik in antikolonialist.
Anketa CNN o podpori Baracku Obami
42 odstotkov Američanov je zadovoljnih s tem, kako Obama opravlja svoje delo.
54 odstotkov jih trdi, da ni izpolnil njihovih pričakovanj.
37 odstotkov jih pravi, da bi glasovali za kandidata, ki ga podpira Obama.
50 odstotkov jih pravi, da bi glasovali za kandidata, ki ga podpira gibanje National Tea Party.

Štiriinsedemdeset odstotkov prebivalcev ZDA je prepričanih, da je ameriško gospodarstvo še vedno v recesiji, je pokazala nova javnomnenjska raziskava medijske hiše CNN. Le 25 odstotkov jih meni, da je trend padanja v gospodarstvu mimo.

Ena tretjina Američanov ocenjuje, da je recesija resna, medtem ko jih je 29 odstotkov prepričanih, da je zmerna, še ugotavljajo v raziskavi, ki pa je pokazala tudi, da se je odstotek prebivalcev, ki so prepričani, da so ZDA še v recesiji, od avgusta zmanjšal za 13 odstotkov.

Nacionalni urad za ekonomska raziskovanja je 20. septembra objavil, da se je najhujša recesija v ZDA po drugi svetovni vojni končala junija 2009. Gospodarska kriza, ki se je začela leta 2007, naj bi tako trajala natanko 18 mesecev.

Administracija ameriškega predsednika je zaradi gospodarskih trendov optimistična, izrazila pa je skrb zaradi vseh, ki so prizadeti zaradi počasnega okrevanja. "Očitno je za miljijone ljudi, ki so še vedno brez dela in težko plačujejejo račune, recesija še kako realna," je minuli teden povedal predsednik Barack Obama.

Ameriška javnost je glede učinkovitosti njegove politike razdvojena. 74 odstotkov vprašanih je prepričanih, da je predsednikova politika bodisi pomagala dvigniti ekonomijo bodisi bodo njeni ukrepi vplivali na gospodarsko rast v prihodnosti. 48 odstotkov vprašanih pa meni, da politika Obame ne prispeva k izboljšanju gospodarstva.

Slabe napovedi za demokrate
Nič dobrega pa javnomnenjske raziskave ne kažejo demokratskim kongresnim kandidatom na novembrskih volitvah. Javnomnenjska raziskava CNN je pokazala, da bi kar polovica vprašanih, ki bi odšli na volitve, volila kandidate, ki jih podpira ultrakonservativno gibanje stranke čaja (National Tea Party), ki se je poimenovalo po zgodovinski Bostonski čajanki in naj bi združilo upor proti novim državnim obdavčitvam.

Le 37 odstotkov vprašanih pravi, da bi volili kandidate, ki jih podpira Obama. A raziskava nič kaj posebej dobrega ne napoveduje niti republikancem, saj okoli polovica njihovih volivcev pravi, da bi jih volili le zato, da bi preprečili izvolitev demokratov.

ddd | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Gibanje National Tea Party Obami očita, da je ustvaril veliko vlado in visok državni primanjkljaj. Podpira jih tudi novo pisanje v ameriški izdaji revije Forbes, ki na naslovnici piše, "Kako Obama razmišlja". V prispevku, katerega pisanje so zaupali nekdanjemu Reaganovemu svetovalcu Dineshu D'Souzi, je zapisano, da je Obama največji antigospodarski predsednik v vsej  generaciji, morda celo v ameriški zgodovini. Zahvaljujoč njemu se je po besedah D'Souze vrnilo obdobje velike vlade, ameriški javni dolg pa se ne meri več v milijardah, ampak v bilijonih.


Nima pojma ali pa je socialist

Kot utemeljuje D'Souze, obstajata dve teoriji o tem, zakaj se Obama tako vede. "Prva je, da nima pojma o gospodarstvu. Druga, da je socialist – ne čisti marksist, ampak nekakšen socialist v evropskem smislu," piše in v nadaljevanju pravi, da je problem z Obamo še mnogo večji. V psihološkem profilu predsednika Obamo obtožuje, da je antikolonialist, kar naj bi dobil od svojega kenijskega očeta, "poligamista in pijanega voznika".

Bela hiša je članek razglasila za slabo novinarstvo, ki ne preverja dejstev ali jih namerno ignorira. Pisanje so kritizirali tudi številni drugi mediji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.