Svet
15 ogledov

Obama bi čistejšo energijo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack obama je ob obisku juga ZDA pozval demokrate naj podprejo vladno kampanjo za čistejše vire energije.

Na svojem že četrtem obisku območij v državah Mississippi, Alabama in Florida, ki jih je prizadelo naftno razlitje v Mehiškem zalivu, je Obama poudaril, da morajo ZDA „novo prihodnost sprejeti z odprtimi rokami“, piše BBC.

V svojem nagovoru je člane demokratske stranke in svoje privržence pozval naj podprejo vladna prizadevanja za premik k čistejšim virom energije in njeni manjši porabi. Pri tem je posledice razlitja za okolje primerjal s posledicami terorističnih napadov 11. septembra leta 2001 na varnostno politiko ZDA.

Ponovno je zatrdil, da bo BP plačal za nastalo škodo in dodal, da bo njegova administracija poskrbela, da se takšna nesreča ne bo več ponovila. Obama jutri leti nazaj v Washington, kjer bo v svojem nagovoru pojasnil sledeče korake, v bojevanju z naftnim madežem.

Odtekata nafta in denar
BP je do sedaj za čiščenje razlitja, ki se je začelo 20. aprila, porabil že 1,6 milijarde dolarjev (1,3 milijarde evrov), cena delnice naftnega velikana pa še naprej izgublja na vrednosti, govori se celo o bankrotu družbe.

Trenutno je družbi uspelo, da dnevno zajame okoli 15 tisoč sodov iztekle nafte. Najnovejše ocene dnevno izlite količine, od začetka razlitja, so se sedaj ustavile pri 40 tisoč 159-litrskih sodih na dan. To je kar osemkrat več kot so znašale prvotne ocene BP-ja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.