Svet
11 ogledov

Obama bi odpustil šefa BP

Thad Allen predsedniku Obami opisuje trenutni položaj. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški predsednik Obama je kritičen do izjav prvega moža BP. Za čiščenje okolja v Mehiškem zalivu bo potrebnih več let, nafta iz vrtine še vedno uhaja.

Ameriški predsednik Barack Obama je močno kritiziral direktorja britanske naftne družbe BP Tonyja Haywarda glede izlitja nafte v Mehiškem zalivu. V intervjuju za televizijo NBC se je odzval na njegove navedbe, da si "želi svoje življenje nazaj" in da je "zaliv velik ocean". "Po teh izjavah ne bi več delal zame," je povedal ameriški predsednik.

Obama je v intervjuju vnovič zavrnil kritike, da se njegova administracija po eksploziji naftne ploščadi ni odzvala dovolj učinkovito. Večkrat se je pogovarjal s prizadetimi ribiči in različnimi strokovnjaki, in to ne iz akademskih razlogov, temveč zato, da "bi vedel, koga naj brcne v rit". "Bil sem tam pred mesecem, ko se večina sploh še ni ukvarjala z zalivom. Ne pogovarjam se le s strokovnjaki, ampak z ljudmi, ki imajo v končni fazi najboljše odgovore," je še povedal. Intervju bodo predvajali danes.

Več let za čisto okolje
Medtem je poveljnik ameriške obalne straže Thad Allen povedal, da bo čiščenje prizadetih območij trajalo kar nekaj časa. "Nekaj mesecev bomo odstranjevali nafto s površine morja, medtem ko bo čiščenje in vzpostavljanje okolja v prvotno stanje trajalo več let," je povedal.

"Ujamejo" dva milijona litrov nafte na dan
Iz BP so sporočili, da zdaj na dan prestrežejo dva milijona litrov nafte oziroma od ene tretjine do treh četrtin nafte, ki izteče iz poškodovane vrtine na dnu Mehiškega zaliva.

Količina nafte, ki jo prestrežejo, se povečuje, saj postopoma zapirajo več ventilov na kupoli. Obenem morajo biti zelo previdni, da ne bi prišlo do nastanka nevarnega tlaka in ledenih kristalov, ki so bili razlog, da ni uspel prvi poskus namestitve kupole. Še ta ali prihodnji mesec bo BP kupolo zamenjal z nekoliko večjo, ki bo bolj tesnila in tako zadržala več nafte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.