Svet
4 ogledov

Obama bi se pogajal s Talibani

Barack Obama je še kot predsedniški kandidat obiskal Afganistan in se seznanil s Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama se je pripravljan pogajati z zmernimi predstavniki Talibanov in tako začeti mirovni proces v Afganistanu.

Obama je za časnik New York Times dejal, da se je podobna taktika v Iraku, ko so ameriške sile začele sodelovati z nekatermi sunitskimi uporniki iz vrst Al Kajde, izkazala za uspešno. Čeprav je položaj v Afganistanu bolj zapleten, ameriški predsednik meni, da bi tudi tam lahko izrabili podobne priložnosti.

Na vprašane, ali ZDA v Afganistanu zmagujejo, je jasno odgovoril: „Ne.“ Zato je en mesec po prevzemu predsedovanja kot vrhovni poveljnik vojske že ukazal namestitev dodatnih 17.000 vojakov. Dobrih sedem let po zrušenju talibanskega režima so se njihovi borci reorganizirali in vse močneje in učinkoviteje napadajo mirovne sile zveze Nato.

 

Uporniki

Analitiki afagnistanske upornike delijo na tri skupine.

1. Borce, povezane z Al Kajdo, ki ne pristajajo na pogovore z vlado.

2. Nacionaliste, ki želijo izgnate tuje vojake.

3. Afganistance, ki so se gibanju pridružili zaradi vladnega nasilja in zlorab.

Zadnji dve skupini bi lahko prepričali, naj začneta pogovore z vlado. Pri tem bodo morali upoštevati še stoletne spore med plemeni in etničnimi skupinami.

Zapleten položaj
Dopisniki iz te države vse pogosteje poročajo o naraščanju priljubljenosti tega skrajnega islamskega gibanja, saj želijo prebivalci na ta način brzdati naraščajoče nasilje. Obama in njegovi svetovalci se pri razmišljajnu, kako spremeniti vojaško taktiko v državi, zgledujejo po uspešnih metodah v Iraku.

''Veliko je različnih plemen, ki imajo različne, celo nasprotujoče si cilje. Razumevanje in usklajevanje vseh interesov je veliko težja naloga,“
meni predsednik ZDA. ''V državi je še hujše brezvladje, kot v Iraku, plemena so bila skozi zgodovino precej bolj neodvisna.

Tudi vlada za spravo
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj in nekaj tujih diplomatov že dlje časa podpirajo zamisel o pogovorih s Talibani oziroma vsaj zmernejšim krilom gibanja. Karzaj je Obamove napovedi že pozdravil. Kot je dejal v nagovoru na prireditvi ob mednarodnem dnevu žensk v Kabulu, njegova vlada že dolgo podpira tovrsten dialog.

Tako so že leta 2005 ustanovili spravno komisijo, na poziv, naj odložijo orožje, pa naj bi se po podatkih vlade odzvalo skoraj 7700 Talibanov in drugih upornikov. Talibanski voditelji pa so doslej pozive k spravi zavračali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.