Svet
2 ogledov

Obama bo na ruski preizkušnji

Ima dober razlog za smeh. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Novi ameriški predsednik Barack Obama se bo moral najprej soočiti tudi z vse močnejšo tekmico Rusijo. Slednja naj bi Obamo preizkušala v stališčih glede protiraketnega ščita.

Ameriški državni podsekretar za nadzor nad oborožitvijo v State Departmentu John Rood je v torek menil, da bo ruska vlada v prihodnjem letu želela preizkusiti novo administracijo demokratskega ameriškega predsednika Baracka Obame z zaostrovanjem nasprotovanja protiraketnemu ščitu. Ruski predsednikDmitrij Medvedjev je sicer Obami za čestitko po zmagi na volitvah že 5. novembra poslal opozorilo, da bo Rusija v eksklavi Kaliningrad namestila jedrske rakete srednjega dosega, če bodo ZDA nadaljevale nameščanje protiraketnega ščita z radarjem na Češkem in prestreznimi raketami na Poljskem. Medvedjev je sicer kasneje malce umiril žogo in povedal, da Rusija ne bo prva ukrepala.

Ključen bo protiraketni ščit
Rood je dejal, da njegova ocena o "preizkušanju" ne izhaja iz izjav ruskih sogovornikov, ampak naj bi dobil tak vtis med zadnjimi pogovori v ponedeljek v Moskvi, kjer je beseda tekla o nadaljevanju pogajanj o jedrskem razoroževanju in protiraketnem ščitu. Rood je dejal, da so Rusi zadnje čase bolj odločno proti ščitu in zavračajo ameriške predloge za odvrnitev skrbi, da je ščit usmerjen proti njim. Američani naj bi Moskvi predlagali dostop do radarja in raket v Evropi ter nadzor nad delom z neimenovanimi tehničnimi sredstvi, vendar Moskva tega ne sprejema.

Obama doslej ni veliko govoril o svojem stališču do protiraketnega ščita v Evropi, potrebo po katerem Busheva administracija utemeljuje z obrambo pred grožnjo malopridnih držav, kot je Iran. Rusija trdi, da Iran nima ne zmogljivosti ne želje napasti Evropo z raketnimi izstrelki, in sumi, da je ščit na daljši rok usmerjen proti njej. Obama naj bi bil načeloma za delujoči protiraketni ščit, vendar ne želi hiteti z nameščanjem, dokler se ne dokaže za dovolj zanesljivega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.