Svet
14 ogledov

Obama bo potrojil število mož

barack obama
1/5
Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama je na včerajšnjem obisku v zvezni državi Louisiani prisegel, da bo storil vse kar je v njegovi moči, da bodo počistili posledice največje ekološke katastrofe v zgodovini ZDA.

Slike čiščenja razlitja si lahko ogledate tudi v galeriji.

Obama je tako že naročil naj potrojijo število mož, kjer je nafta že dosegla obalo oziroma kjer grozi, da jo bo dosegla v naslednjih 24 urah, piše BBC. Medtem pa so iz družbe BP, ki je imela v najemu potopljeno ploščad, sporočili, da se najnovejši poskusi za zamašitev vrtine nadaljujejo in zaenkrat gre vse po načrtih.

Do sedaj je bilo na obale Louisiane že poslanih 20 tisoč mož, ki postavljajo lovilce nafte, čistijo plaže ter nadzirajo z nafto zamazane živali. Po Obamovih besedah minister za energijo Steven Chu vodi ekipo „najboljših svetovnih strokovnjakov“, ki sestavljajo plan B, v primeru, da bi najnovejši poskus zamašitve vrtine, imenovan „top kill“, spodletel.

Pri tem je sporočil, da je nase prevzel odgovornost, da razreši nastalo situacijo, čeprav je poudaril, da bo za nastalo škodo finančno odgovoren BP.

Po nesreči v kateri se je naftna ploščad Deepwater Horizon potopila in za seboj pustil puščajočo naftno vrtino, je v Mehiški zaliv izteklo že več milijonov litrov surove nafte. Nove ocene pa kažejo, da je dnevno v zaliv izteklo vsaj 12 tisoč 159-litrskih sodov surove nafte, kar je precej več kot prvotne ocene, ki jih je dal BP in ki so znašale okoli pet tisoč sodov dnevno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.