Svet
0 ogledov

Obama: Bogati bodo plačevali več

Barack Obama Reuters
Obama žee uresničuje predvolilno napoved: bogati Američani bodo morali v državni žep prispevati več.

Ameriški predsednik Barack Obama je v Beli hiši dejal, da so volivci v torek povedali svoje, kar pomeni, da bodo morali bogati Američani prispevati nekoliko večji delež za okrevanje oziroma ureditev javnih financ. Obama je tudi povabil vse kongresne voditelje na pogovor prihodnji teden v Belo hišo.

Tam se bodo pogovarjali, kako se bodo izognili tako imenovanemu fiskalnemu prepadu, to je avtomatičnemu zmanjšanju proračunske porabe in poteku davčnih olajšav iz časov predsednika Georgea Busha mlajšega. Obama je kongres pozval k ukrepanju in izrazil pripravljenost na upoštevanje predlogov republikancev.

Od tega, da bodo morali bogati plačati več, pa predsednik ne odstopa, saj je s tem šel na volitve, ki jih je dobil.

"To je bilo osrednje vprašanje na volitvah. O tem smo vedno znova debatirali in volivci so povedali svoje mnenje," je dejal Obama.

"Če mislimo resno, moramo povezati varčevanje s prilivi. To pomeni, da morajo najbogatejši Američani plačati nekaj več davkov. To smo storili v 90. letih, ko je bil predsednik Bill Clinton. Tako lahko zmanjšamo primanjkljaj in obenem nadaljujemo vlaganja v trden srednji razred in trdno ekonomijo," je dejal.

"Američani so volili za dejanja, ne pa za politiziranje," je dejal Obama in sporočil kongresu, da lahko nemudoma prepreči povišanje davkov za srednji razred, kar se bo avtomatično zgodilo januarja. O vsem drugem pa se bodo pogovarjali.

Pogajanja se še niso začela, izhodišča pa so izrisana. Predsednik predstavniškega doma John Boehner iz Ohia je dejal, da je povišanje davkov nesprejemljivo, Obama pa vztraja pri višjih davkih za bogate.

Newyorški demokratski senator je sicer predlagal izhod iz te zagate, namreč da davčne stopnje za bogate ostanejo takšne, kot so, vendar pa lahko odpravijo nekatere olajšave, ki jih večinoma izkoriščajo bogati.

ZDA se soočajo s 16.000 milijardami dolarjev javnega dolga in proračunskim primanjkljajem, ki je že četrto leto zapored presegel 1000 milijard dolarjev. Obama pravi, da je k reševanju tega problema treba pristopiti uravnoteženo in odgovorno.

Pripravljen je sprejeti krčenje porabe za programe, ki koristijo srednjemu razredu, vendar obenem vztraja, da bogati plačajo več z davki. To pa pomeni, da bodo morali republikanci odstopiti od prisege konservativnemu ideologu Groverju Norquistu, da ne bodo nikoli do konca svojega političnega življenja zvišali davkov niti za cent.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.