Svet
8 ogledov

Obama bolj živahen in agresiven od Romneyja

Barack Obama Mit Romney Reuters
Obama se je na drugem televizijskem soočenju odrezal bolje od Romneyja, ki ga je pokopalo vprašanje o terorističnem napadu v Libiji.

Predsednik ZDA Barack Obama in nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney sta se sinoči na univerzi Hofstra v Hempsteadu pri mestu New York pomerila na drugem soočenju predsedniških kandidatov ZDA. Obama se je v 90-minutnem soočenju tokrat odrezal veliko bolje kot 3. oktobra na prvem soočenju v Denverju in prve ankete so mu prisodile zmago.

Anketa televizije CNN, za katero je voditelj Wolf Blitzer zagotovil, da je "znanstvena", je prisodila zmago Obami s 46-odstotno podporo, Romney pa je dobil 39 odstotkov glasov registriranih volilcev, ki so si ogledali soočenje. Sodelovalo je enako število republikanskih, demokratskih in neodvisnih volilcev.

Kandidata sta v Hempsteadu zagovarjala enako politiko in stališča kot začetek meseca na univerzi v Denverju, vendar s to razliko, da je bil tokrat tudi Obama podobno agresiven in živahen kot Romney, če ne še bolj. Svojemu konkurentu je večkrat skočil v besedo in vsem pokazal svojo kompetentno stran. Spopadla sta se med drugim glede davkov, primanjkljaja, nacionalnega dolga, delovnih mest, energetske politike, imigracije, enakopravnosti žensk, zdravstva in drugih tem.

Povezovalka soočenja, voditeljica televizije CNN Candy Crowley, je v nasprotju z Jimom Lehrerjem s prvega soočenja pritiskala na zavoro in kandidatoma odvzemala besedo, ko sta bila predolga oziroma sta zašla s poti, čeprav tudi tega nikakor ni primanjkovalo.

Romney ni poznal dejstev

Romney je volilcem vnovič opisal štiri leta pod Obamo kot čas zamujenih priložnosti in jim zagotovil, da bo hitreje ustvarjal delovna mesta. Vendar pa je presenetljivo odmevno izgubil prepir okrog napada na ameriški konzulat v Bengaziju, ko je v nasprotju z dejstvom Obamo obtožil, da tega ni takoj označil za teroristično dejanje. Člani Obamove administracije so več kot en teden zatrjevali, da je bil napad v Bengaziju 11. septembra letos najprej spontan protest zaradi žaljivega filma o muslimanskem preroku Mohamedu. Vendar pa je Obama že dan po napadu v rožnem vrtu Bele hiše dejal, da "nobeno teroristično dejanje ne bo omajalo odločnosti tega velikega naroda".

Romney je začel z obtožbo, da je Obama čakal tedne, da dejanje označi za teroristično, Obama pa mu je povedal: "Prosim, guverner, nadaljuj." Ko je Romney končal, mu je povedal, da ne pozna dejstev, in prosil, naj pokažejo posnetek govora. Vmešala se je Crowleyjeva in dejala, da ima Obama prav.

Nekaj smeha je bilo v dvorani tudi, ko je Obama najprej obtožil Romneyja, da še vedno služi z naložbami v podjetja, ki izvažajo delovna mesta na Kitajsko, obenem pa obtožuje administracijo, da ni dovolj ostra do kitajskih manipulacij valute, piratstva in nepoštenih trgovinskih praks.

Romney je odgovoril, da je njegov denar v skladu, na katerega nima nobenega vpliva, nato pa je vztrajno spraševal Obamo, ali je pogledal svoj pokojninski sklad, ki domnevno prav tako vlaga v Kitajsko. "Veš kaj? Ne gledam svoje pokojnine. Ni tako velika kot tvoja," je Romneyju, katerega premoženje je ocenjeno na več kot 200 milijonov dolarjev, odvrnil Obama.

Romney je sicer ponovil prepričljiv nastop iz Denverja s ponavljanjem Obamovih neuresničenih obljub glede imigracije, delovnih mest in primanjkljaja ter volilcem povedal, da se jim ni treba zadovoljiti z novimi štirimi leti pomanjkanja napredka. Zagotovil je, da ima izkušnje in ve, kako spraviti ljudi nazaj v službe. To je v zadnjih dnevih ustavilo Romneyjevo drsenje v anketah in tekmo znova izenačilo.

Vendar pa predsednik tokrat ni le branil svoje politike, ampak tudi napadal. Za Romneyjev načrt okrevanja v petih točkah je dejal, da gre v bistvu za eno točko – da se bogatim zagotovijo druga pravila kot vsem drugim. Spomnil je na Romneyjevo izjavo, da se mu zdi pošteno, če sam plačuje davek po nižji stopnji kot nekdo, ki zasluži na leto 50.000 dolarjev.

Komentarjev 1
  • bober123 08:59 17.oktober 2012.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si