Svet
10 ogledov

"Obama je amater"

Večerja v beli hiši, Barack Obama EPA
Nova knjiga o predsedniku ZDA Baracku Obami trdi, da nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton meni, da je Barack Obama "amater", ki ne zna biti predsednik.

Knjiga nekdanjega urednika pri reviji New York Times in Newsweeku Edwarda Kleina bo izšla sredi maja in za naslov uporablja kar domnevno Clintonovo opredelitev Obame ("Amater"). Clinton naj bi lani na srečanju družine in prijateljev v Chappaqui v New Yorku soprogo pozival, naj odstopi s položaja državne sekretarke in konkurira Obami za naslov demokratskega predsedniškega kandidata.

Bill Clinton naj bi trdil, da je gospodarstvo ZDA v razsulu, Obama pa ne ve, kako naj bo predsednik. Še posebej jezen naj bi bil, ker ga Obama manj sprašuje za nasvete, kot ga je nekdanji republikanski predsednik George Bush mlajši.

Hillary Clinton naj bi pobudo zavrnila, ker se ji ni zdelo smiselno uničiti dediščine državne sekretarke, poleg tega pa je opozorila na vprašanje lojalnosti šefu, s katerim vsak dan zajtrkuje. Clinton je menda odvrnil, da lojalnost v politiki ne obstaja in ponovno vztrajal, da domovina potrebuje njo in njega.

Clintonova naj bi namignila, da se lahko še vedno odloči leta 2016, vendar pa je njen mož menil, da bo on takrat za kaj takega že prestar. Pri tem naj bi se tudi pošalil kako imenitno bi bilo, če bi imele ZDA dve Clintonovi predsedniški knjižici. Billa Clintona naj bi podprla tudi hčerka Chelsea Clinton.

Obtožbe, opisane v knjigi se zdijo neverjetne glede na to, da Bill Clinton vodi aktivno kampanjo v podporo Obami. Navedbe so nemudoma ostro zavrnili v vseh treh taborih ter Kleina označili za znanega lažnivca, ki si je izmišljal zgodbe tudi v prejšnjih knjigah, na primer o družini Kennedy in Hillary Clinton.

Tiskovni predstavnik Billa Clintona Matt McKenna je opozoril, da so navedbe povsem neresnične in da je Klein znan lažnivec. Tiskovni predstavnik Hillary Clinton Phillipe Reines je opozoril, da je Klein pisal neresnice že v prejšnji knjigi o državni sekretarki leta 2005, tiskovni predstavnik Bele hiše Eric Shultz pa je pribil, da nihče pri zdravi pameti ne bo verjel tem nesmislom. Klein vztraja, da so vse navedbe v knjigi povsem resnične.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.