Svet
8 ogledov

Obama je mlad, lep in zagorel

Berlusconi zagotavlja, da bodo odnosi med ZDA in Italijo še naprej rasli in se k Žurnal24 main
Italijanski premier Silvio Berlusconi je novoizvoljenega ameriškega predsednika med obiskom v Moskvi danes orisal kot mladega, lepega in zagorelega.

"On je mlad, on je lep in zagorel," je na vprašanje novinarjev, kako se bo Obama razumel z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom, odgovoril Berlusconi in dodal: "Mislim, da bosta dobro sodelovala". Svet je Obamo po mnenju Berlusconija videl kot mesijo, pri čemer je posvaril, da se bo moral Obama – prvi temnopolti ameriški predsednik – soočiti z visokimi pričakovanji sveta, ki ga je prikazal "skoraj kot mesijo".

Italijanska opozicija se je na Berlusconijeve izjave medtem odzvala kritično. Berlusconijeve besede škodijo ugledu in dostojanstvu Italije in bi lahko škodile prijateljstvu med Italijo in ZDA, je povedal vodja levosredinske Demokratske stranke Walter Veltroni in od Berlusconija zahteval, da se Obami uradno opraviči. " Zaradi svojega premierja se opravičujemo ZDA," pa je dejal Nicola Zingaretti iz Demokratske stranke. "Č e bi Američani po izvolitvi Berlusconija menili, da je majhen in grd ter da je naličen, bi bil prav tako užaljen," je dodal Zingaretti.

Berlusconi pa se je na drugi strani branil proti očitkom opozicije z  besedami, da italijanska levica nima nobenega smisla za humor in da je želel biti le prijazen. Obami je že v sredo zagotovil, da bodo bilateralni odnosi med Italijo in ZDA kljub novi ameriški administraciji " še naprej rasli in se krepili".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.