Svet
1 ogledov

'Obama je nevljuden'

Protesti se umirjajo. Žurnal24 main
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je ameriškega predsednika Baracka Obamo obtožil, da ne upošteva uveljavljenih pravil vljudnosti.

Iranske ga predsednika Mahmuda Ahmadinedžada je razjezila izjava ameriškega predsednika Baracka Obame, da je zatiranje protestnikov nezaslišano in da je to podrlo vse njegove upe v neposredne pogovore z Iranom. Ahmadinedžad je besen odgovoril, da Obama nima pravice kometirati dogajanja v Iranu, kaj šele, da se vmešava.

Rešitev spora

Iranski svet varuhov je sicer opozicijskemu voditelju Mousaviju ponudil sporazum za rešitev spora okrog nedavnih predsedniških volitev, je objavila iranska tiskovna agencija. Tiskovni predstavnik sveta varuhov Abasali Kadkodaj je najavil ustanovitev posebne komisije, ki bo morala analizirati rezultate volitev. Svet je Mousavija in ostale poražene kandidate pozval, naj v 24-ih urah imenujejo predstavnike, ki jih bodo zastopali v komisiji. Mousavi meni, da svet varuhov ni strokoven, saj naj bi večina članov podpirala Mahmuda Ahmadinedžada.

"Vse vidimo in močno obsojamo"
Ameriški predsednik Barack Obama je poln hvale za poraženega opozicijskega kandidata na iranskih predsedniških volitvah Mir-Hosseina Mosavija. Obama je prav tako spregovoril o pogumu protestnikov, ki se že od volitev zbirajo na ulicah Teherana, kjer nasprotujejo „nepoštenim“ predsedniškim volitvam. Protesti se še vedno nadaljujejo, med temi pa naj bi v zadnjih dveh umrlo 17 ljudi. Razne organizacije za človekove pravice so iranske oblasti pozvale, naj izpustijo 24 novinarjev, ki so jih aretirali med protesti. „Nasilje, ki ga vršijo nad protestniki je sramotno. Kljub temu, da si iranske oblasti močno prizadevajo prikriti ta nezaslišana dejanja, pa mi vse vidimo in močno obsojamo,“ je povedal Obama.

Policija preganja novinarje
Policija je med protesti aretirala več kot 24 novinarjev, z ulic pa preganjajo tudi tuje novinarje. Nekatere med njimi so že izgnali iz države. Med aretiranimi novinarji sta tudi Maziar Bahari, ki poroča za Newsweek in Iason Athanasiadis-Fowden, poročevalec za The Washington Times.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.