Svet
12 ogledov

Obama: "Končajte že to farso"

Barack Obama Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je danes predstavniški dom kongresa pozval, naj konča farso in brezpogojno sprejme zvezni proračun, s čimer se bo končalo zaprtje zveznih služb.

"Glasujte že. Končajte to farso," je v tedenskem radijskem nagovoru dejal predsednik Združenih držav Amerike Barack ObamaObama je dejal, da je senat proračun že sprejel in tudi v predstavniškem domu je po njegovem prepričanju dovolj demokratskih in republikanskih glasov, da se stvar zaključi.

"Toda skrajna desnica republikancev predsedniku predstavniškega doma Johnu Boehnerju ne pusti, da bi stvar dal na glasovanje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Obama. Zatrdil je tudi, da ne namerava "plačati odkupnine" za ponovno odprtje vlade, še manj pa je pripravljen plačati odkupnino v zameno za zvišanje meje javnega dolga.

Zdravstvena reforma kamen spotike

17. oktober je rok, do katerega bo treba dvigniti sedanjo dovoljeno mejo javnega dolga, vse več pa je namigov, da bi utegnil biti sprejet celovit dogovor o proračunu in javnem dolgu. Če meje javnega dolga ne bi dvignili, bi imelo to po napovedih ameriške vlade uničujoče posledice za ameriško gospodarstvo. Da bi bilo to mnogo huje, kot je zaprtje vlade, je danes poudaril tudi Obama.

Delovanje ameriških zveznih služb, razen nujnih, se je ustavilo v torek, potem ko kongres ni sprejel proračuna za njihovo delovanje. Republikanci so namreč zahtevali, da se Obama odpove zdravstveni reformi ali vsaj preloži začetek njenega izvajanja.

Komentarjev 1
  • lukaz 15:26 05.oktober 2013.

    To je demokracije, da so lobiji zaradi svojih interesov pripravljeni pahniti svet v novo recesijo!!!Par 100 ljudi proti miljardam.TO JE DEMOKRACIJA!!!