Svet
4 ogledov

Obama na obisku pri Bushu

Obama je Belo hišo obiskal nekoliko prej kot običajno. Žurnal24 main
Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama se je v novi vlogi prvič pobliže seznanil z Belo hišo, kamor se bo uradno preselil 20. januarja prihodnje leto.

Predsednik George Bush in prva dama Laura sta zakonca Obama pozdravila pred Belo hišo, kamor sta se enajst minut prezgodaj pripeljala v sončnem in dokaj toplem jesenskem dnevu. Njun prihod je bil podoben obiskom predstavnikov tujih držav, vendar pa brez slovesnega pozdrava vojaške godbe, slovesnih nagovorov ali ostalega pompa.

43. in 44. predsednik ZDA, ki sta pred zasebnimi pogovori v Beli hiši medijem pomahala v pozdrav, izjav pa nista dajala, sta predvidoma govorila o nekaterih najaktualnejših temah, s katerimi se trenutno soočajo ZDA in svet - v prvi vrsti so tu ukrepi zoper finančno krizo -, Obama pa je v svoji novi vlogi prvič tudi stopil v Ovalno pisarno. Poleg finančne krize so bile v ospredju še vojna v Iraku in razmere v Afganistanu ter po pričakovanjih priprave na vrh skupine najpomembnejših razvitih in hitro razvijajočih se držav (G20), ki bo 15. novembra v Washingtonu.

Bush je pred dnevi zatrdil, si bo prizadeval, da bo predaja oblasti njegovemu nasledniku, demokratu Obami, potekala gladko in brez težav, s posebnim poudarkom na nacionalni varnosti in gospodarskih težavah, ki trenutno pestijo državo. Bush, ki je v predvolilni tekmi uradno podprl republikanskega predsedniškega kandidata Johna McCaina, je zmago Obame označil za "zmagoslavje ameriške zgodbe" ter ga s soprogo povabil, da obišče Belo hišo, kamor se bo preselil kot prvi temnopolti predsednik ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.