Svet
19 ogledov

Obama na zgodovinskem obisku

Barack Obama na Kubi
1/14
EPA
Barack Obama je prvi ameriški predsednik, ki je od prekinitve diplomatskih odnosov leta 1959 obiskal Kubo. Zadnji ameriški predsednik na Kubi je bil Calvin Coolidge leta 1928.

Ameriški predsednik Barack Obama je prvi obisk predsednika ZDA od leta 1928 na Kubi začel v deževnem vremenu, zaradi česar je srečanje z osebjem ameriškega veleposlaništva prestavil v svoj hotel, malce krajši pa je bil tudi sprehod po stari Havani, kjer je prva družina ZDA večerjala v zasebni restavraciji.

Na letališču v Havani ga je v deževnem vremenu pričakala vladna delegacija pod vodstvom zunanjega ministra Bruna Rodrigueza in vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki je sam svoj zunanjepolitični svetovalec, je nemudoma sporočil, da gre za žalitev, ker ga ni sprejel sam predsednik Raul Castro.

Barack Obama na Kubi | Avtor: EPA EPA
Zadnji obisk 1928

Vse od leta 1961, ko sta državi prekinili diplomatske odnose zaradi revolucije na Kubi leta 1959 in njenih posledic, si obiska, kot je Obamov, ni bilo mogoče zamisliti. Zadnji ameriški predsednik na Kubi je bil Calvin Coolidge leta 1928.

Obama je osebju veleposlaništva, ki so ga odprli julija lani, glede na poročila dopisnikov Bele hiše, ki ga spremljajo na zgodovinskem obisku, povedal, da je Coolidge potoval tri dni z bojno ladjo.

Obama je za let do Havane iz Washingtona potreboval le tri ure, kar je malo glede na to, da morajo posebna vojaška letala iz Fort Lauderdala na Floridi leteti v ameriško vojaško bazo Guantanamo več kot štiri ure.

Dovoljenje za pot brez ovinka

Barack Obama na Kubi | Avtor: EPA EPA
Letalo Air Force One je imelo namreč dovoljenje za pot brez velikega ovinka, ki ga morajo narediti letala do ameriškega Guantanama, da se izognejo sestrelitvi. S posebnim letalom so na obisk pripotovali še številni poslovneži, kongresniki in novinarji ter drugi spremljevalci.

Predsednik ZDA se je potem s prvo damo Michelle ter hčerama Malio in Sasho odpravil do havanske katedrale, kjer jih je sprejel kardinal Jaime Ortega, s pomočjo katerega sta se državi leto dni na skrivaj pogajali o otoplitvi odnosov, preden sta decembra lani Obama in Castro izmenjala zapornike in nove odnose tudi uradno naznanila svetu.

Državi sta diplomatske odnose spet vzpostavili decembra lani. Tik pred tem so se ameriški in kubanski diplomati tajno srečali v Vatikanu, kjer so dorekli podrobnosti Obaminega obiska.

Sprehod po Havani in večerja v restavraciji

Pred katedralo se je Obama rokoval z ljudmi iz množice, ki se je zbrala, da ga pozdravi. Sledil je zaradi dežja malce krajši sprehod po stari Havani in večerja v zasebni restavraciji, uradni del obiska, ko je med drugim na sporedu srečanje obeh predsednikov, pa se začenja danes.

Barack Obama na Kubi | Avtor: EPA EPA
Nekaj ur pred Obamovim prihodom je na ulicah Havane potekal zdaj že tradicionalen nedeljski ritual demonstracij dam v belem, to je mater in žena političnih zapornikov na Kubi. Policija jih je nekaj aretirala in jih bo kot ponavadi verjetno čez nekaj ur spet izpustila. Do naslednje nedelje oziroma do takrat, ko na Kubi več ne bo političnih zapornikov.

Obama in Castro sta pred 15 meseci naznanila pot k normalizaciji odnosov, ki so se z odprtjem veleposlaništev in ukrepi Obame precej izboljšali, vendar pa glavna ovira - ameriški embargo proti Kubi - ostaja in odpravi jo lahko le kongres. Kuba zahteva tudi vrnitev Guantanama, ki ga ameriška vojska zaseda vse od leta 1903.

Kuba črtana s seznama podpornic terorizma

Odnosi so se doslej že krepko izboljšali. Obama je Kubo črtal s seznama držav podpornic terorizma ter s seznama držav s slabo pristaniško varnostjo. Američani lahko z obiska Kube prinesejo domov za do 400 dolarjev vredno blago, od tega za do 100 dolarjev cigar in ruma.

Američani za pot na Kubo ne potrebujejo več posebnega dovoljenja, ampak lahko povedo, da gredo na izobraževalni obisk in potem vseeno uživajo kot turisti, čeprav so turistični obiski uradno še vedno prepovedani.

Barack Obama na Kubi | Avtor: EPA EPA
Obnavlja se poštna povezava, prav tako redne zračne povezave, kmalu bo med državama tudi redna trajektna zveza, potniške ladje čakajo le še na dovoljenje Kube, odpravljena je finančna blokada Kube, ki lahko spet opravlja mednarodne transakcije.

Kubanci lahko v ZDA delajo in služijo denar brez prej obveznega začetka imigracijskega postopka, odpira se prva ameriška tovarna traktorjev na Kubi, ameriška podjetja lahko izvažajo gradbeni material in kmetijsko opremo.

Kubanski Američani lahko domov na otok pošljejo do 2000 dolarjev na vsake tri mesece in ne le 500, podjetje Airbnb pa lahko organizira prenočevanje Američanov pri kubanskih zasebnikih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.