Svet
7 ogledov

Obama: Najboljše šele prihaja

Obama barack EPA
Ob prihodu Obame na oder je množica izbruhnila od navdušenja, mahala z zastavicami in vzklikala: "Še štiri leta!" Obama se je z nasmehom na obrazu zahvalil volilcem in dejal, da najboljše šele prihaja.

Nekaj minut po tem, ko je postalo jasno, da je zmagovalec volitev po lektorskih glasovih Barack Obama, ga je Mitt Romney poklical po telefonu in mu dejal, da mu čestita za zmago. S tem je po poročanju medijev priznal poraz.

Barack Obama se je po pogovoru z Romneyjem v družbi žene Michelle ter hčerk Sashe in Malie odpravil na oder dvorane McCormick Place v Chicagu. Med prihodom na oder so jih spremljali zvoki uspešnice Stevieja Wonderja Signed, Sealed, Delived. Množica je izbruhnila od navdušenja, mahala z zastavicami in vzklikala: "Še štiri leta!"

"Najboljše Ameriko šele čaka"

"Naloga izpopolnjevanja naše zveze se je pomaknila naprej. Zaradi vas. Smo ameriška družina, ki uspe ali pade kot en narod in eno ljudstvo," je Obama začel svoj drugi volilni zmagovalni govor. "Vemo v srcih, da najboljše Ameriko šele čaka."

Zahvalil se je prostovoljcem, prijateljem in ženi

Obama se je med drugim zahvalil vsem, ki so sodelovali pri teh volitvah, tudi tistim, ki so čakali v dolgih vrstah, da so oddali glas. "Mimogrede, to moramo spremeniti," je dejal in dodal: "Ne glede na to, za koga ste oddali glas, vaš glas je bil slišan."

Seveda ni pozabil, da so mu do zmage pomagali mnogi člani ekipe in ogromno prostovoljcev. "Hvala, ker ste ves čas verjeli vame. Dajali ste mi pogum in energijo, zato vam bom vedno hvaležen. Bili ste najboljša ekipa v zgodovini politike," je dejal.

Zahvalil se je "najboljšemu prijatelju v zadnjih štirih letih in najboljšemu podpredsedniku, ki bi si ga lahko želel", Joeju Bidnu.

Posebno zahvalo pa je namenil tudi svoji ženi: "Michelle, nikoli te nisem ljubil bolj." Pohvalil je tudi hčerki Sasho in Malio, a se hkrati pošalil: "En pes je bil dovolj." Pred štirimi leti jima je namreč po volitvah izpolnil željo in jima kupil psa Boja.

Obama bo tesno sodeloval z republikanci

Poudaril je tudi, da si bo prizadeval za tesno sodelovanje z republikanci, saj lahko le skupaj rešijo težave, kot so znižanje javnega dolga, ureditev davčne politike, priseljenska reforma in zmanjšanje odvisnosti države od tuje nafte. Temeljito se bo pogovoril tudi s poražencem Romneyjem, da bi videl, na katerih področjih lahko sodelujeta.

"Kam moramo iti? Naprej."

Zazrl se je tudi v prihodnost."Demokracija 300-milijonskega naroda je lahko bučna, umazana in zapletena. Ne smemo pozabiti, da obstajajo ljudstva, ki si lahko volitev, kot smo jim bili priče, le želijo. Verjamemo v velikodušno in sočutno Ameriko, ki priložnost ponudi vsakomur: imigrantu, študentu, odvetniku ... ali predsedniku."

"Kam moramo iti? Naprej. Čeprav so za nami res težki časi, nikoli nisem imel več upanja v našo lepo prihodnost kot danes. Prosim vas, da ohranimo to upanje."

Za konec pa je dejal še: "Nismo rdeče ali modre države. Smo združne države Amerike. Hvala, Amerika," nato pa v spremstvu Bidna in družine ob bučnem ploskanju odšel z odra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.