Svet
1 ogledov

Obama: Ne bo kot v Iraku

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama v nagovoru Američanov branil svojo prvo vojaško intervencijo. V Londonu konferenca o Libiji.

Ameriški predsednik Barack Obama je v sinočnjem televizijskem nagovoru razložil ameriško politiko do Libije in poudaril, da bo intervencija omejena. Poudaril je, da bi Amerika izdala samo sebe, če ne bi ukrepala in se pridružila koaliciji, ki je rešila življenje Libijcev, ki so jih ogrožale varnostne sile "tirana" Moamerja Gadafija. Končni cilj je odstop libijskega voditelja, a tega ne nameravajo izvesti s silo tako kot v Iraku, vodstvo misije pa bodo že jutri predali zvezi Nato.

V Londonu se bo danes na mednarodni konferenci o Libiji sešlo okoli 40 delegatov držav iz regije in koalicije, ZDA, Afriške in Arabske lige. Udeležbo sta potrdila tudi generalna sekretarja ZN in Nata, Ban Ki Moon in Anders Fogh Rasmussen. "Danes bomo lahko poročali, da smo ustavili Gadafijevo napredovanje," je sinoči povedal Obama. Medtem ko zveza Nato vztraja, da je v konfliktu nevtralna, je Rusija ponovila svojo zaskrbljenost nad resolucijo o Libiji. Konference se bo udeležil tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.

Konferenca naj bi pokazala enotnost mednarodne skupnosti in poslala Gadafiju "nedvoumno sporočilo", da bodo vztrajali pri uveljavitvi resolucije VS ZN 1973 o prepovedi poletov nad Libijo in ukrepih za zaščito civilistov na kopnem. Razpravljali bodo tudi o humanitarni pomoči. Britanski premier David Cameron je pred napovedano konferenco izrazil pričakovanje, da se bo koaliciji pridružilo več držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.