Svet
5 ogledov

Obama ne da fotografij

Palestinci s transparenti na protestih izražajo nasprotovanje ameriški operaciji Žurnal24 main
Hčerka Osame bin Ladna trdi, da so njenega očeta najprej ujeli in šele nato ustrelili. Direktor Cie: Ubili so ga, ker se je upiral. Pri Reutersu objavili fotografije, na katerih pa ni bin Ladna.
Ruske varnostne sile so na območju Čečenije ubile visokega pripadnika teroristične mreže Al Kaida, ki je usklajeval delovanje tujih upornikov na Severnem Kavkazu, je sporočil ruski protiteroristični odbor. Šlo naj bi za turškega državljana Dogerja Sevdeta, ki je bil znan pod imenom Abdulah Kurd.

Hčerka Osame bin Ladna je prepričana, da so njenega očeta ujeli živega in ga šele nato ustrelili, je danes poročala arabska televizija Al Arabija. To je še okrepilo pritiske na ameriške oblasti, naj vendarle objavijo fotografije mrtvega voditelja Al Kaide, potem ko je tiskovni predstavnik Bele hiše potrdil, da bin Laden ni bil oborožen. Poudaril pa je, da se je prijetju "upiral".

"Skrbelo nas je, da se bo upiral, in to se je dejansko tudi zgodilo," je dejal Jay Carney. Reporterjem je bilo v nadaljevanju sporočeno, da "se je vedel tako, kot bi iskal orožje". Direktor ameriške obveščevalne službe Cia Leon Panetta je ob tem povedal, da je bilo posebni enoti, ki je izvedla operacijo, jasno naročeno, da ga morajo ubiti. "Toda če bi v operaciji sodeloval in se predal, potem bi ga prijeli," je dejal. "A do te priložnosti ni prišlo."

Predsednik ZDA Barack Obama se je medtem po poročanju ameriških televizij odločil, da fotografij mrtvega Osame bin Ladna ne bodo posredovali javnosti. Panetta je sicer še v torek izrazil mnenje, da jih bodo prej ali slej objavili. "A odločitev morajo sprejeti v Beli hiši," je dejal. "Mislim, da je pomembno predvsem, da vedo, da fotografije imamo," je dodal. Dva demokratska senatorja, ki nista želela biti imenovana, sta za CNN prav tako izrazila pričakovanje, da bodo fotografije objavljene v kratkem.

Tri vrste fotografij
Višji predstavnik ameriških oblasti je za CNN povedal, da ima Bela hiša tri vrste fotografij, povezanih s smrtjo Osame bin Ladna. V prvem sklopu so fotografije, ki kažejo njegovo truplo, kako so ga prepeljali v hangar v Afganistanu. Na eni izmed njih naj bi bil zelo jasno viden bin Ladnov obraz, vendar naj slika zaradi odprte rane ne bi bila primerna za prve strani časopisov. Druge fotografije vključujejo fotografije operacije v poslopju, kjer je Osama živel, tretji sklop pa predstavljajo fotografije pokopa njegovega trupla v morju.

Objava fotografij bi lahko prepričala nejeverneže, ki dvomijo v smrt prvega moža Al Kaide, vendar bi hkrati lahko prebudila sovražne strasti proti ZDA. Ameriške oblasti so včeraj sporočile, da preučujejo, kakšne bi bile posledice odločitve za objavo. Predsednica obveščevalnega odbora v senatu Diane Feinstein je dejala, da ni nobene potrebe, da bi fotografije predstavili javnosti, dokler je dovolj dokazov, ki potrjujejo njegovo smrt. "Preprosto ne vidim potrebe po tem," je dejala. "Predstavili smo analizo DNK."

Bin Ladna ni na fotografijah
Agencija Reuters pa je medtem objavila  fotografije, ki so bile posnete približno uro po napadu na bin Ladna.

Na njih so tri mrtve osebe, ki ležijo v mlaki krvi, vendar brez orožja, niti nihče od njih ni podoben bin Ladnu. Fotografije, ki jih je posnel nek pakistanski varnostnik in jih prodal agenciji, kažejo dva moška, oblečena v tradicionalna pakistanska oblačila, tretja oseba pa je  oblečena v majico.


 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main




Pri Reutersu, kot poročajo, v verodostojnost kupljenih fotografij ne dvomijo, saj so na njih dobro vidne podrobnosti uničenega helikopterja ameriških sil, ki je strmoglavil zaradi mehanske okvare med ponedeljkovim napadom na bin Ladna.   

Pakistan užaljen
Oblasti v državi, kjer so prijeli Osamo, so se ostro odzvale na trditve ameriških oblasti, da jim niso izdale podrobnosti operacije, ker bi to lahko ogrozilo življenja vpletenih in prijetje prvega moža Al Kaide.

Pakistanski zunanji minister Salman Bašir je za BBC poudaril, da je takšen pogled ZDA "skrb vzbujajoč" in da ima Pakistan pomembno vlogo v boju proti terorizmu. Poslopje v Abbottabadu, kjer je bin Laden živel, naj bi pakistanska obveščevalna služba že identificirala kot sumljivo, vendar so bili potrebni podatki Cie, na podlagi katerih je bilo ugotovljeno, da je bilo to skrivno bivališče voditelja Al Kaide.  

V Islamabadu so za BBC potrdili, da so sorodnike bin Ladna prepeljali v bolnišnico v Rawalpindiju. Al Arabija je poročala, da je med njimi šest otrok, ena od bin Ladnovih žena ter ženska iz Jemna, ki naj bi bila njihova družinska zdravnica. V bolnišnico naj bi jih po poročanju arabske televizije prepeljali s helikopterjem.

"Večina teh stvari se je zgodila v globalni vojni proti terorizmu, v kateri je Pakistan odigral pomembno vlogo," je dejal Bašir. "Zato je zelo skrb vzbujajoče, da poslušamo takšne komentarje."

Kritike s strani ZDA je komentiral tudi visoki predstavnik pakistanskih obveščevalnih služb. "Kaj hujšega lahko slišimo od tega, kar je prišlo od Panetta?" je dejal. "Njegove izjave so obžalovanja vredne. On najbolje od vseh ve, kaj vse smo naredili." S temi besedami se je odzval na poročila o besedah Panette, ki naj bi za zaprtimi vrati predstavnikom Bele hiše dejal, da je Pakistan oviral iskanje Osame bin Ladna. Glede na dva različna vira CNN je Panetta dejal, da so pakistanske oblasti "bodisi vpletene bodisi nekompetentne, in nič od tega ni dobro".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.