Svet
5 ogledov

Obama, osončeni belec

Žižek je na predavanju ponudil tudi odgovor na evropski stereotip, da so Američa Žurnal24 main
"Obama je najboljši konservativni predsednik, kar jih je Amerika kdaj imela," je danes med svojim predavanjem med drugim dejal filozof Slavoj Žižek.

Danes je na ministrstvu za kulturo, "na prostoru, kjer se srečata Metelkova in oblast", kot je lokacijo ministrstva na Maistrovi ulici v Ljubljani opisala ministrica Majda Širca, predaval filozof Slavoj Žižek. Na temo Amerika proti Evropi: kulturni boj? je predaval v sklopu mesečnega foruma Divje misli, v sklopu katerega nameravajo podobna predavanja organizirati vsak mesec.

Konservativec Obama
"Obama je najboljši konservativni predsednik, kar jih je Amerika kdaj imela," je danes povedal Žižek. "Velika modrost velikih konservativcev je, da lahko sklepajo kompromise, ob katerih bi liberalce razglasili za izdajalce. V obratni smeri se bo isto zgodilo v Ameriki. Iz krize bodo lahko prišli le z velikimi spremembami. Kot veliki zmerni levičar jih bo Obama lahko izvedel," meni Žižek.

Kar se tiče političnega programa, je Obama tako po njegovem mišljenju dejansko "belec temne polti" oziroma, kot se je karikirano izrazil, "osončeni belec".

V ZDA so drugačni idioti
Žižek je ponudil tudi odgovor na evropski stereotip, da so Američani neumni. "Vsi smo neumni," ugotavlja Žižek, "obstajata pa dva temeljna tipa idiotizmov." Eden je po njegovem idiotizem navade, drugi pa je idiotizem dobesednosti. "Idiotizem navade je tisti idiotizem, ki ga ponazarja detektiv spremljevalec; pri Sherlocku Holmesu Watson, pri Herculu Poirotu detektiv Hastings. Stari razum, ki vnaprej presodi, kaj se spodobi, kako je stvari treba razumeti," teorijo razlaga Žižek.

"Idiotizem dobesednosti pa je tisti tip idiotizma, ko stvari jemlješ preveč dobesedno. Ko te natakar pozdravi in vpraša, kako si, tega ne razumeš kot frazo in mu počutje začneš na dolgo in na široko razlagati,"
pojasnjuje Žižek, ki Evropejcem pripisuje prvi, Američanom pa drugi tip idiotizma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.