Svet
17 ogledov

Obama po šestih tednih na čelu ZDA že sivi

Šest tednov razlike: Na sredini fotografiji so lasje predsednika Baracka Obame p Žurnal24 main
Vodenje ZDA ni preprosta naloga - ameriški predsednik Barack Obama je šest tednov po prevzemu položaju namreč vse bolj sivolas.

V stresnih časih za ameriškega predsednika, ki se sooča z vse hujšo gospodarsko in finančno krizo, država pa je vpletena v dve vojni, trpijo tudi njegovi lasje. Ameriški mediji so v četrtek objavili fotografije, ki kažejo, da je Obama vse bolj sivolas.

Na naslovnici ameriškega časnika New York Times so zapisali  "No, to ne traja dolgo, le 44 dni v službi in predsednik je osivel". Spremembam na Obamovem lasišču je pozornost namenil tudi časopis Washington Post. "Ni strašno sivo, vendar ima nekaj sivih las," so zapisali.

 

Vzroki za sivenje

O vzrokih za sivenje las obstaja veliko teorij, zadnjo je prejšnji tedebn objavil skupina znanstvenikov z univerze v britanskem Bradfordu. Po njihovem srebrn nadih moških glav povzroča  obraba  lasnih  foliklov, zaradi katere se začne v njih nabirati vodikov peroksid. Ta ustavi  nastajanje melamina , naravnega pigmenta, ki obrva lase.  Na ta način  se v laseh začne proces beljenje, rezultat je siva barva. Izpostavljenost stresu pospešuje ta proces.

Barva za zrelost?

Resnici na ljubo je treba priznati, da se je njegov sivenje začelo že med kampanjo. Pred 756 dnevi je v Springfieldu pred kamere stopil mož otroškega obraza in oznanil, da bo kandidiral za predsednika. Po vsaki debati, po vsakem boju med izborom za uradnega kandidata demokratske stranke, so se na njegovi pristriženi pričeski večale bele lise.

"Seniorji, prisluhnite. Tudi jaz sivim," je Obama lani spomladi nagovarjal volilce v Indiani. "Sivi lasje prihajajo hitro, ko bom prisegel, bom že videti primeren za to službo," je nekaj mesecev dejal svojim podpornikom v Coloradu.

Ravno zaradi mladostne neizkušenost, ki so mu jo očitali nasprotniki, ter nenadnega sivenje so se že takrat sprožila ugibanja, da si Obama barva lase in si tako skuša nadeti starejši in bolj zrel videz.

Brivca ne skrbi

"Sivine ni veliko, nekaj štren, a to je za njegovo starost čisto normalno," na pisanje te dni odgovarja trdi brivec Zariff, ki je v Chicagu sedemnajst let skrbel za pričesko sedanjega predsednika ZDA. In dodaja, da ga med kampanjo zagotovo ni nikoli pobarval.

Očitno posledice na pričeski ameriškega predsednika ZDA pušča stres, vendar  Zariff  meni, da v šestih tednih od prisege ni prišlo do tako velike razlike. "Če bi v tem času res tako močno osivel, bi to zagotovo opazil," pravi brivec, ki trdi, da še vedno striže prvega moža največje svetovne velesile.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.