Svet
37 ogledov

Obama podpira protestnike proti Trumpu

Trump Obama EPA
Po predaji oblasti nasledniku se je včeraj prvič javno oglasil nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Podprl je proteste proti omejitvam vstopa v ZDA, ki jih je uvedel Donald Trump. Medtem kalifornijska senatorja zahteva imigracijske dokumente Melanie Trump.

Kot je znano, Donald Trump je z izvršnim ukazom v petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem in za 90 dni državljanom sedmih muslimanskih držav - Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije. To je sprožilo proteste doma in številne kritike v tujini. K ponovni preučitvi odločitve so pozvale tudi številne mednarodne in regionalne organizacije.

Barack Obama je včeraj proteste podprl in dejal, da ga nivo odziva protestnikov opogumlja. Zavrnil je tudi izjavo Trumpa, da je njegov ukrep podoben tistemu, ki ga je leta 2011 podpisal sam, ko je za šest mesecev prepovedal izdajo vizumov beguncem iz Iraka, poroča Washington Post.

To je prvi odziv Obame po predaji oblasti Trumpu pred desetimi dnevi. Tedaj je napovedal, da se bo na Trumpove spremembe politike odzival le, "če bom mislil, da so lahko ogrožene ameriške temeljne vrednote".

Zahteve po dokumentaciji Melanie

Kalifornijska državna senatorka Nancy Skinner iz Berkeleyja medtem v luči Trumpovega odnosa do priseljencev zahteva, da Donald Trump objavi vse dokumente, povezane s prihodom njegove soproge Melanie Trump v ZDA.

Senatorka trdi, da nihče iz Trumpove organizacije ni nikoli objavil nobenega dokumenta o okoliščinah priselitve Melanie Trump v ZDA. Opozarja na vprašanja glede njenega domnevnega plačanega dela brez ustreznega delovnega vizuma, ki jih doslej ni še nihče pojasnil. Njen odvetnik naj bi pregledal le tiste papirje, ki so mu jih dovolili videti.

Senatorka prav tako spominja na Trumpovo obljubo, da bo imela Melania novinarsko konferenco, na kateri bo odgovorila na vprašanja glede tega, kar pa se ni zgodilo.

Trump menja ljudi

Donald Trump je medtem odpustil vršilko dolžnosti pravosodne ministrice ZDA Sally Yates, nato pa še Daniela Ragsdala, vršilca dolžnosti direktorja ameriške zvezne agencije za priseljevanje in carine (ICE), ki deluje v okvirju ministrstva za domovinsko varnost. Razlog še ni znan.

Sporočilo o zamenjavi je prišlo iz ministrstva za domovinsko varnost in ne iz Bele hiše, ameriški mediji pa poročajo, da naj bi Ragsdale ostal v službi na položaju Homanovega namestnika.

Drugače pa je bilo z Yatesovo, ki jo je Bela hiša obtožila izdaje ameriške vlade, ker je v ponedeljek vsem zveznim tožilcem oziroma pravnikom ministrstva po ZDA naročila, naj po sodiščih ne zagovarjajo Trumpovega ukaza o priseljencih in beguncih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • jozicamurn 19:20 02.februar 2017.

    Face it snowflakes! Trump IS A WINNER! :)

  • Dixon 10:24 02.februar 2017.

    Trump = ameriške nacije grob.

  • Žurnalček 19:38 01.februar 2017.

    EMINA Bužentić , rođena Bosanka , muslimanka , Hr. putovnicu dobila pitaj boga kako ! Pa nekje se takim podrepnikom mora zalomiti in hvala bogu , da se ji je !