Svet
7 ogledov

Obama podprl Clintonovo

Obama EPA
Ameriški predsednik Barack Obama je danes podprl Hillary Clinton za novo predsednico ZDA. To je storil v video nagovoru, ki ga je na svoji spletni strani objavila kampanja Clintonove, potem ko si je zagotovila dovolj delegatskih glasov za osvojitev demokratske nominacije.

"Vem, kako težka je lahko ta služba, zato tudi vem, da bo Hillary tako dobra pri njenem izvajanju," je dejal aktualni predsednik ZDA Barack Obama, ki mu teče osmo, zadnje leto njegovih dveh mandatov na položaju. "Dejansko mislim, da ni bil še nikoli nihče tako kvalificiran za ta položaj," obama meni o Hillary Clinton. 

Hillary Clinton | Avtor: EPA EPA

Sanders se bo najverjetneje predal

Obama se je danes sestal z glavnim tekmecem Clintonove, senatorjem iz Vermonta Bernardom Sandersom, ki formalno sicer še ni vrgel puške v koruzo glede demokratske predsedniške nominacije. Je pa namignil, da bi se to lahko zgodilo po zadnjih strankarskih volitvah v prestolnici Washington prihodnji torek.

V kampanji Clintonove so kmalu zatem že objavili Obamovo video poslanico, v kateri je ameriški predsednik pohvalil tako Clintonovo kot Sandersa kot "patriota, ki ljubita to državo in ki delita vizijo o Ameriki, v katero vsi verjamemo".

Spopadla sta se pred osmimi leti

Obama je tudi izrazil prepričanje, da bo demokratska stranka po primarnih volitvah izšla močnejša od republikancev in da bo na novembrskih volitvah na koncu slavila. Spomnil je na lasten spopad s Clintonovo pred osmimi leti in poudaril, da to stranki ni škodovalo, ampak jo je okrepilo.

"Sem z njo. Napeto že pričakujem, da začnem kampanjo za Hillary," je še dejal Obama. Po napovedih se bo s Clintonovo prvič pojavil že na predvolilnem zborovanju v Wisconsinu v sredo, so še napovedali v njenem volilnem štabu.

Obama se sicer v izbiro demokratskega predsedniškega kandidata ni vpletal vse do konca, dokler ni postalo jasno, kdo je osvojil nominacijo stranke. V Beli hiši so tudi vztrajno zavračali vprašanja, kdo bi bil predsedniku ljubši kandidat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.