Svet
13 ogledov

Obama pogorel

Debata Obame in Romneyja Reuters
V težko pričakovani debati ameriških predsedniških kandidatov se je veliko bolje od Baracka Obame odrezal republikanski kandidat Mitt Romney.

V prvem velikem soočenju so se posvetili gospodarstvu. Romney je nenehno poudarjal visoko stopnjo brezposelnosti, "ubijanje" delovnih mest in neučinkovitost zvezne vlade v štiri letih pod Obamo. Obama pa je svoje dosežke branil mlačno, predvsem pa je zamudil priložnost, da bi Romneyja prijel za besedo, denimo pri zagotavljanju, da ne bo znižal davkov za bogate.

Razpravljala sta še o sistemu zdravstvenega zavarovanja za starejše, zdravstveni reformi in reformi finančnega sistema.

Uspelo mu je, a mu primanjkuje časa

Po oceni analitikov se je tokrat veliko bolje odrezal Romney. Ocenjujejo, da bi mu lahko včerajšnji nastop prinesel dodatna finančna sredstva, novo zanimanje še neodločenih volivcev in še bolj gorečo podporo svojih privržencev.

Ker pa se dan volitev, 6. november, hitro bliža, ostaja vprašanje, ali je Romneyju ostalo še dovolj časa, da tehtnico podpore prevesi v svoj prid. Čeprav so debate vrhunci predsedniške kampanje, se le redko zaradi njih kdo premisli. "Nihče ne bo zamenjal strani zaradi te debate," meni politični analitik na univerzi v San Diegu Samuel Popkin.

Po ocenah je Romney na odru deloval samozavestno, držal se je bistva in ni varčeval z opazkami v stilu: "Imate pravico do svojega letala in svoje hiše, vendar nimate pravice do svojih dejstev."

Obama pa je na odru deloval precej nesrečno. Ravno včeraj je praznoval 20. obletnico zakona. Protikandidat ga je zbodel, da bi zagotovo raje preživljal romantični večer s soprogo kot pa z njim na odru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.