Svet
13 ogledov

Obama: Politika ostaja nespremenjena

Kakšna bo prihodnost kritičnega generala, v Pentagonu za zdaj še ni znano. (Foto Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama je napovedal nadaljevanje dosedanje politike v Afganistanu kljub odstopu generala Stanleyja McChrystala.

"Prišlo je do spremembe osebja, ne pa tudi do spremembe politike," je po včerajšnjem odstopu McChrystala dejal Obama, piše BBC. Pri tem so ga podprle tudi druge zahodne države. McChrystal je bil včeraj prisiljen odstopiti, potem ko je v intervjuju za revijo Rolling Stone ostro kritiziral Obamovo administracijo.

Natove sile v Afganistanu bo do imenovanja Davida Petraeusa, poveljnika centralnega poveljstva ameriških sil v Afganistanu, vodil britanski general Nick Parker. Odpustitev upornega generala sicer ni vplivala na njegov čin, negotova pa je postavljena njegova prihodnost v Pentagonu.

Medtem pa tiskovne agencije beležijo najbolj smrtonosen mesec v afganistanski vojni, saj je v spopadih umrlo že 80 zavezniških vojakov. McChrystalova taktika v boju s talibanskimi uporniki je temeljila na povečanem številu vojakov, večje zaščite civilistov ter predajanje odgovornosti Afganistancem. S tem nameravajo zavezniške sile nadaljevati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.