Svet
1 ogledov

Obama pometa pod preprogo

barack obama reuters 031108 Žurnal24 main
Predsednik Obama uslužbencev, ki so vključeni v vprašljivo zasliševanje pripornikov v Guantanamu, ne bo preganjal. Obveščevalni agenciji bi rad zagotovil zaupanje, ki ga potrebujejo za opravljanje svojega dela.
 
 

Vladni uradniki so kršili zelo resne zakonodaje. Če ne bodo nosili posledic, bodo naš pravni sistem postavili pod vprašaj in hkrati dopustili možnost, da se podobne kršitve ponovijo.

Center za ustavne pravice o tem, zakaj bi morali uradnike Busheve uprave preganjati.

 
Center za ustavne pravice – neprofitna organizacija, ki so jo ustanovili odvetniki, ki so se v 60. letih borili za državljanske pravice, bo sprejela Obamovo odločitev, da ne preganjajo uradnikov, ki so ukazali mučenje v Guantanamu. "To je največje razočaranje sedanje uprave, za katero se zdi, da noče podpreti zakona, na podlagi katerega bi preganjali uradnike, ki so storili kazniva dejanja," je dejal predstavnik organizacije. Center za ustavne pravice se še vedno trudi s pregonom visokih uradnikov Busheve administracije. Pri tem trdijo, da čeprav je agentom Cie, ki so tehnike mučenja izvajali, zagotovljena imuniteta, pa so uradniki tisti, ki so celotni program mučenja zasnovali, utemeljili in odredili. "Uradniki so tisti, ki so odgovorni za kršenje domačega in mednarodnega prava, in njih bi morali preganjati," so poudarili na centru.

Obama bi rad pozabil preteklost
Barack Obama je dejal, da je zdaj čas za premislek. "V zvezi s celotno zadevo spoštujem občutke, ki jih je situacija prinesla. Šli smo skozi temno in boleče poglavje v naši zgodovini. Vendar v času velikih izzivov in neenotnosti z iskanjem krivca in prelaganjem krivde zgolj zapravljamo čas in energijo," je dejal Obama.

Zakoni so smiselni, le če jih vršimo
Larry Cox, ameriški predstavnik Amnesty Internationala, je zavrnil ta argument, saj naj bi imele ZDA dovolj časa za premislek. Navedel je še, da so informacije o dogajanju v vojaškem oporišču Guantanamo dolgo časa krožile med uradniki in tudi v medijih. "Obama je dejal, da so Američani narod zakonodaje, ampak zakoni imajo pomen le, če so izvršeni," je pojasnil svoje stališče Cox. Dodal je še, da imajo ZDA jasne zakone, ki prepovedujejo mučenje, in hkrati dve tretjini Američanov podpira preiskavo dejanj, ki so bila storjena v njihovem imenu. "Tega dejanja ne bi imenoval iskanje krivca, temveč klic k pravičnosti, ki je prišel veliko prepozno," so bile besede Larryja Coxa.

Leon Panetta, novi direktor Cie, je svojim zaposlenim zagotovil, da sam ostro nasprotuje prizadevanjem za preiskovanja ali kaznovanje tistih, ki samo ubogajo ukaze. "Čeprav sedanja administracija vzpostavlja novo politiko, ostaja dejstvo, da je imela obveščevalna agencija CIA za pridržanje in zaslišanje obtoženih dovoljenje s strani vlade."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.