Svet
8 ogledov

Obama poziva Evropo k rešitvi krize

Večerja v beli hiši, Barack Obama EPA
Ameriški predsednik Barack Obama je pozval evropske voditelje, naj nujno ukrepajo za rešitev finančne krize. Evropi je priporočil podoben recept, kot so ga z reševanjem bank uporabili v ZDA.

"Evropski voditelji se na srečo zavedajo, da obstaja pot iz teh izzivov, vključno z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti in zaposlovanja," je dejal ameriški predsednik Barack Obama in pozval evropske voditelje, naj čim prej zagotovijo zadosten kapital šibkim bankam.

"Hitreje in odločneje bodo ukrepali, hitreje se bo obnovilo zaupanje trgov," je dejal in med drugim pozval Grke, naj ostanejo v območju evra.

Dogajanje v Evropi ima lahko posledice tudi na ZDA, vendar pa je Obama zatrdil, da lahko ameriški finančni sistem bolje prenese šoke zaradi reform, ki so jih uvedli, odkar je na položaju.

"Če pa Evropa zapade v recesijo, bodo ZDA prodajale manj blaga in storitev, kar bo imelo vpliv," je dejal Obama in dodal, da evropski voditelji delajo na agendi za rast skupaj z odgovornim javnofinančnim ukrepanjem, pri čemer imajo podporo ZDA.

Evropa ima podobne težave kot ZDA

Obama je pojasnil, da gre Evropa skozi podobne težave, kot so jih doživele ZDA leta 2009. Zanikal je kritike, ki pravijo, da želi Evropejcem soliti pamet, in zagotovil, da le svetujejo na podlagi lastnih izkušenj pri stabilizaciji financ. Pri tem pa je vnovič pojasnil, da brez kratkoročnih vlaganj v povečevanje zaposlovanja in gospodarsko rast ne bo stabilnosti.

Takojšnje drastično zmanjševanje porabe po Obamovih besedah ni primerno, ker bo to povzročilo negativno spiralo. Manj stimulacij v času, ko je ekonomija šibka, pomeni manj povpraševanja in manj zaposlovanja. Zaradi tega je težje odplačati dolgove. Obama je prepričan, da je pravi recept storiti takoj vse, kar je možno, za rast, in obenem narediti načrt za dolgoročno znižanje primanjkljaja in dolga.

V zvezi s tem je kongres znova pozval, naj potrdi njegov 447 milijard dolarjev vreden načrt za povečanje zaposlovanja z vlaganji v infrastrukturo in s pomočjo zveznim državam ter lokalnim oblastem za plačevanje javnih uslužbencev.

"Zasebnemu sektorju gre pri nas dobro, saj je ustvaril 4,3 milijona novih delovnih mest. Problem je v pomanjkanju zvezne pomoči zveznim državam in lokalnim oblastem. Ni opravičila, da se načrt ne potrdi," je dejal Obama in dodal, da imajo republikanci z vztrajanjem pri krčenju porabe recept za poslabšanje gospodarske rasti ter zaposlovanja.

Obama pred težavami, volivce zanima gospodarstvo

Obama je trenutno v precejšnjih političnih težavah. Ameriške volivce pred volitvami 6. novembra najbolj zanima gospodarstvo, ki se v primeru poglabljanja evropske krize ne bo popravilo. Maja je v ZDA stopnja brezposelnosti narasla na 8,2 odstotka, republikanci v kongresu pa zavračajo stimulacijske ukrepe, ki bi zagnali rast.

Poleg tega so sindikalisti v Wisconsinu doživeli hud poraz v poskusu odpoklica republikanskega guvernerja Scotta Walkerja. Obami nagaja tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki razlaga, da je treba na krajši rok podaljšati davčne olajšave tudi za premožne Američane, čemur Obama nasprotuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.