Svet
19 ogledov

Obama pozval Američane, naj ostanejo doma

Barack Obama (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Washington očitno računa z nadaljevanjem nasilja proti ameriškim ciljem v arabskem svetu, saj je odredil umik nenujnega diplomatskega osebja in njihovih družin iz Sudana in Tunizije. Obenem je Američanom odsvetoval potovanja v ti državi, tiste, ki so že tam, pa pozval k odhodu.

Ameriški State Department se je za umik diplomatov in odsvetovanje potovanj v Sudan in Tunizijo odločil, potem ko je teroristična mreža Al Kaida na Arabskem polotoku v soboto pozvala k nadaljnjim napadom na ameriška veleposlaništva v arabskih državah, muslimane na Zahodu pa k napadom na ameriške cilje, navajajo tuje tiskovne agencije.

Nekaj ur pred odločitvijo State Departmenta je uradni Kartum zavrnil prošnjo Washingtona, naj v Sudanu namesti svoje posebne enote, ki bi zaščitile tamkajšnje veleposlaništvo ZDA. Po mnenju sudanskih oblasti so namreč njihove varnostne sile sposobne zagotoviti varnost tujim diplomatskim objektom v državi.

Tarča napadov vse, kar je ameriško

Veleposlaništvi v Tunisu in Kartumu sta bili v minulih dneh - podobno kot veleposlaništva v drugih muslimanskih držav ter drugi ameriški cilji, od šol do restavracij s hitro prehrano - tarča napadov, potem ko je muslimane razjezil v ZDA posneti film Nedolžnost muslimanov, žaljiv do preroka Mohameda in islama, katerega deli so objavljeni na YouTubu.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je v petek za revijo Foreign Policy povedal, da so ZDA začele razmeščati svoje vojaške sile, tako da bi lahko odgovorile na najnovejši razvoj dogodkov v islamskem svetu in bi lahko istočasno odgovorile na nemire v 17 ali 18 krajih islamskega sveta.

V petek ubite tri osebe

V petkovem napadu na ameriško veleposlaništvo v Kartumu so bile ubite tri osebe. Napadeni sta bili tudi tamkajšnji veleposlaništvi Nemčije in Velike Britanije. Napadi jeznih muslimanov na ameriške misije v Egiptu, Libanonu, Sudanu, Tuniziji in Jemnu so sicer skupaj zahtevali življenja 11 protestnikov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega so bili v torek v napadu na ameriški konzulat v libijskem Bengaziju ubiti štirje ameriški diplomati, med njimi veleposlanik Christopher Stevens. Al Kaida sicer ni neposredno prevzela odgovornosti za ta napad, je pa sporočila, da je junijski uboj drugega človeka Al Kaide Abuja Jahje al Libija, ki je umrl v napadu ameriškega brezpilotnega letala, okrepil odločenost libijskih muslimanov, "da se maščujejo tistim, ki napadajo našega preroka".

Protesti tudi po Evropi

Protesti jeznih muslimanov so potekali tudi v Evropi. Zaradi filma Nedolžnost muslimanov so v soboto protestirali tudi v bližini ameriškega veleposlaništva v Parizu in belgijskem Antwerpnu.

Francoska policija je zaradi sodelovanja na neprijavljenem shodu, ki so ga spremljali nasilni izgredi, pridržala okoli sto ljudi ter sporočila, da so bili protestniki verjetno povezani s skrajnimi salafisti. V Franciji sicer živi najštevilčnejša muslimanska skupnost v Evropi. Vodstvo te skupnosti je sobotne izgrede obsodilo. V Antwerpnu je bilo aretiranih 120 protestnikov, ki so med drugim zažigali ameriško zastavo in se prav tako spopadli s policisti, piše AFP.

Skrajno desna nemška skupina Pro Deutschland, znana po provokativnih akcijah, pa je za današnjo izdajo revije Spiegel sporočila, da želi sporni film Nedolžnost muslimanov predvajati v Berlinu. Kot so pojasnili, gre pri tem za "vprašanje umetnosti in svobode izražanja".

Nemški notranji minister Hans-Peter Friedrich je za Spiegel že izjavil, da bo predvajanje spornega filma skušal preprečiti "z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.