Svet
4 ogledov

Obama predstavil načrt varčevanja

Barack Obama Reuters
Ameriški predsednik Barak Obama je v Beli hiši napovedal, da namerava dolžniško krizo ZDA premagati z varčevalnim paketom v višini treh bilijonov ameriških dolarjev.

Da bi v prihodnjih desetih letih primanjkljaj zmanjšali za omenjeno vsoto, namerava obdavčiti bogate, zmanjšati izdatke za socialo in omejiti izdatke za vojsko. Dodal je, da želi bremena na ramena davkoplačevalcev razdeliti pravično, saj brez povečanja davkov za tiste, ki si to lahko privoščijo, ne bodo mogli nikoli pokriti primanjkljaja, ki meče senco na prihodnje generacije Američanov.

"Davkoplačevalci iz srednjega sloja ne bi smeli plačevati višjih davkov kot milijonarji in milijarderji," je poudaril Obama, ki bo po ocenah poznavalcev ta paket težko spravil skozi kongres.

Napovedal je še, da bo do nadaljnjih zmanjševanj primanjkljaja prišlo samo v povezavi s povečanjem davkov. Vsi varčevalni načrti, ki se bodo osredotočili samo na izdatke, pa bodo pri predsedniku naleteli na veto, je še opozoril Obama.

Republikanci so pričakovano že zavrnili načrt. Republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner je poudaril, da "hujskanje ene skupine Američanov proti drugi ni vodenje". Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell je prav tako jasno zavrnil načrt, ki po njegovi oceni "ni niti recept za gospodarsko rast ali povečanje števila delovnih mest, niti za smiselno zmanjšanje primanjkljaja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.