Svet
8 ogledov

Obama Putina treplja po ramenih

Obama in Putin EPA
Rusija je z današnjim dnem začela umikati vojaško opremo iz Sirije, je objavilo rusko obrambno ministrstvo. Rusko potezo je med drugim pohvalil ameriški predsednik Obama.

Kot smo že poročali, ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj nepričakovano ukazal umik vojaških sil iz Sirije, češ da je Rusija tam "dosegla zastavljene cilje". Vojaško osebje je že začelo vkrcavati opremo in material v letala, je danes zjutraj potrdilo rusko obrambno ministrstvo.

Pohvala Američanov

Ameriški predsednik Barack Obama je pozdravil odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina o delnem umiku vojske iz Sirije, v telefonskem pogovoru pa sta voditelja govorila tudi o naslednjih korakih za ohranitev dogovora o prekinitvi ognja, ki velja od 27. februarja

ZDA ocenjujejo, da imajo Rusi v Siriji od 3000 do 6000 vojakov ter okrog 50 letal in helikopterjev, Pentagon pa v ponedeljek še ni imel dokazov o tem, da se je umik začel. Začel naj bi se šele danes. Ameriški vojaški vrh je že prej ocenjeval, da ruska intervencija ne more trajati dolgo časa, ker ni bilo rotacije oziroma so akcije izvajali eni in isti piloti od začetka.

Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis je sicer v ponedeljek potrdil, da so ruska letala vse od začetka veljave premirja, v katero niso vključene teroristične organizacije, bombardirala položaje Islamske države okrog mesta Palmira.

Napoved umika ruske vojske iz Sirije je v ponedeljek pozdravil tudi predsedujoči Varnostnemu svetu ZN v marcu veleposlanik Angole Ismael Gaspar Martins, ki je dejal, da gre za posledico plodnega sodelovanja med ZDA in Rusijo, zaradi česar se odpira nova pot za zaustavitev konflikta v Siriji.

Komentarjev 1