Svet
13 ogledov

Obama razglasil konec vojne v Iraku

Predsednik ZDA Barack Obama. EPA
Ameriški predsednik Barack Obama je danes razglasil konec vojne v Iraku, enega najdaljših in najspornejših konfliktov v zgodovini ZDA, ter napovedal umik vseh ameriških vojakov iz te države do konca leta.

Slednje je bilo sicer dogovorjeno še pred prihodom Baracka Obame v Belo hišo leta 2008 v času njegovega predhodnika Georgea Busha.

Z današnjo izjavo Obame se je končalo več mesecev trajajoče prerekanje o tem, ali bi morale ZDA svojo vojaško navzočnost v Iraku ohraniti tudi po letu 2011. Obama, ki je novinarje nagovoril po videokonferenci z iraškim premierjem Nurijem al Malikijem, je danes zatrdil, da je njegova odločitev usklajena z oblastmi v Bagdadu.

A kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, današnja napoved sledi propadu pogovorov med Washingtonom in Bagdadom. Slednji naj bi si želel, da ZDA v Iraku tudi po koncu leta ohranijo pet tisoč svojih vojakov, ki bi predvsem pomagali pri urjenju iraških varnostnih sil, a jim obenem ni želel podeliti imunitete pred iraškim pravosodjem, kar je bila osnovna zahteva ZDA.

Iz Iraka bo tako v prihodnjih dobrih dveh mesecih odšlo vseh približno 40 tisoč ameriških vojakov, kolikor jih je še v tej državi, vojna v Iraku pa se bo po skoraj devetih letih končala. Invazijo na Irak so namreč ZDA sprožile marca 2003, ker naj bi režim tedanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina skrival orožje za množično uničenje.

Bojne operacije v Iraku so ZDA uradno končale že avgusta lani, nakar je tam ostalo slabih 50 tisoč ameriških vojakov, najmanj po začetku invazije. S 1. septembrom 2010 se je misija ZDA iz operacije Iraška svoboda tudi preimenovala v operacijo Nova zora, vojaki pa so se osredotočili na usposabljanje iraških kolegov in pomoč pri boju proti teroristom.

ZDA so imele največ – 170.000 – vojakov v Iraku oktobra 2007, skupno pa jih je bilo od marca 2003 ubitih več kot 4.400.

Dogovor o umiku vseh ameriških vojakov do konca leta 2011 med ZDA in Irakom je bil sicer sklenjen že leta 2008, še v času prejšnjega ameriškega predsednika Busha, a je večina pričakovala, da dejansko ne bo uresničen.

Čim hitrejši odhod iz Iraka je bila sicer ena od predvolilnih obljub Obame, ki je vedno nasprotoval vojni v Iraku in je vse od prihoda v Belo hišo dajal poudarek posredovanju v Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.