Svet
1229 ogledov

Obama še nikoli tako oster: Položaj jemlje kot resničnostni šov...

1/2
Epa
"Nikoli ni pokazal zanimanja za delo, za iskanje kompromisa, za uporabo položaja, da pomaga še komu drugemu razen sebi in prijateljem," je na demokratski konvenciji dejal Trumpov predhodnik Obama.

Z govorom demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna se nocoj po lokalnem oziroma v petek zjutraj po srednjeevropskem času končuje prva virtualna demokratska nacionalna konvencija v zgodovini ZDA. Konvencija poteka na daljavo zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19.

Delegati demokratske stranke iz 50 ameriških zveznih držav in sedmih teritorijev so Bidna v torek potrdili kot kandidata stranke na predsedniških volitvah 3. novembra proti republikancu Donaldu Trumpu.

Konvencija je tehnično potekala iz Milwaukeeja, dejansko pa iz raznih delov ZDA preko interneta, demokrati pa so želeli ameriškim volivcem pokazati, da obstaja boljša alternativa Trumpu.

 | Avtor: epa epa
Senatorka iz Kalifornije Kamala Harris je šele tretja podpredsedniška kandidatka večje stranke v zgodovini ZDA in obenem prva temnopolta oziroma azijskega izvora. Skupaj s predsedniškim kandidatom Josephom Bidnom se bo 3. novembra na volitvah pomerila z Donaldom Trumpom in Mikom Penceom.

Harrisova: Nesposobnost straši, trdosrčnost osamlja

55-letna hči priseljenke iz Indije in priseljenca iz Jamajke je ob prejetju nominacije državljane pozvala k čim večji volilni udeležbi, ob tem pa poudarila, da z Bidnom delita vizijo Amerike, kjer so vsi dobrodošli ne glede na videz, izvor ali koga imaš rad. "Trumpovo propadlo vodenje države nas je stalo življenj in premoženja. Nesposobnost nas straši, trdosrčnost nas osamlja, vendar si zaslužimo bolje. Moramo izvoliti predsednika, ki nas bo združil namesto predsednika, ki spreminja tragedije v politično orožje," je med drugim povedala Harrisova.

Pred njo se je zvrstila vrsta uglednih demokratk, ki so prav tako pozivale Američane, naj se udeležijo volitev, poudarjale prednosti Bidna in pomanjkljivosti republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Zelo oster je bil tudi njegov predhodnik Barack Obama, ki se je oglasil iz Muzeja ameriške revolucije v Philadelphii in posvaril, da je na kocki sama ameriška demokracija.

Obama še nikoli tako ostro nad Trumpa

 | Avtor: Epa Epa
Obama pa je dejal, da je na začetku upal, da bo Trump pokazal vsaj nekaj interesa, da vzame svoje delo resno in bo občutil veliko težo položaja. "Nikoli ni pokazal zanimanja za delo, za iskanje kompromisa, za uporabo položaja, da pomaga še komu drugemu razen sebi in prijateljem. Položaj je jemal kot resničnostni šov, ki ga lahko izkoristi za pozornost, po kateri hlepi," je bil oster Obama.

"Posledice so hude. Imamo 170.000 mrtvih, milijoni delovnih mest so izgubljeni, naši najslabši impulzi so sproščeni, naš ugled v svetu hudo zmanjšan, naše demokratične ustanove pa so ogrožene kot še nikoli," je dejal in povedal še nekaj o Bidnu, ki si ga je pred 12 leti izbral za podpredsednika ZDA.

"Nisem vedel, da bom našel brata, čeprav prihajava iz različnega okolja in generacij. Spoznal sem njegovo vztrajnost in empatijo, spoštljivost do vsakogar, dostojanstvo. Iz mene je naredil boljšega predsednika in ima znanje ter izkušnje, da iz Amerike naredi boljšo državo."

Trump: "Sploh mi ne bi bilo treba kandidirati"

Trump je na kritike odgovoril vnaprej na novinarski konferenci, ko je dejal, da ga ne bi bilo v Beli hiši, če bi Obama in Biden dobro delala. "Sploh mi ne bi bilo treba kandidirati. Bil bi vesel, ker sem imel rad svoje prejšnje življenje," je dejal Trump in zagotovil, da s svojo kandidaturo rešuje svet pred radikalno levo filozofijo, ki bo uničila ZDA, s tem pa tudi svet.

Komentarjev 3
  • mulc1 09:03 20.avgust 2020.

    Obamič, Trump je vaše gospodarstvo postavil na noge in če ne bi bilo te umetne corone, bi danes vsi želi velike sadove. Ti si pa v svojem mandatu le gobcal in delal iz kruha drek

  • kapibara 08:42 20.avgust 2020.

    A po Majklu, zdej pa še ta Oba _ ma..