Svet
15 ogledov

Obama sprejel Trumpa; Koga bo v kabinetu zaposlil novi predsednik

Trump in Obama EPA
Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Beli hiši sprejel svojega naslednika Donalda Trumpa z družino na pogovorih o urejenem prenosu oblasti, ki se bo zgodil 20. januarja 2017, ko bo Trump prisegel kot 45. predsednik ZDA. Do takrat bo moral sestaviti vlado in ugibanj je veliko.

Za zdaj gre le za popolna ugibanja, ki pa so tudi logična, kot je na primer verjetnost imenovanja nekdanjega župana Rudyja Giulianija za pravosodnega ministra ZDA ali na kakšen drug položaj, ki ima opraviti z nacionalno varnostjo.

Med republikanci z izkušnjami na področju zunanje politike ali nacionalne varnosti ni bilo veliko takšnih, ki so med kampanjo podpirali Trumpa. Ravno nasprotno, saj jih je večina javno povedala, da ni primeren za predsednika ZDA.

Glede na to se kot možno ime za novega državnega sekretarja takoj pri vrhu pokaže ime nekdanjega predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa Newta Gingricha ali pa nekdanjega veleposlanika pri ZN Johna Boltona. Potem je tu tudi predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose Bob Corker iz Tennesseeja.

Trump in Obama | Avtor: EPA EPA

V kabinet tudi Sarah Palin?

Ameriški mediji ugibajo, da bi lahko kakšen ministrski položaj dobila tudi nekdanja guvernerka Aljaske Sarah Palin, najverjetneje notranje ministrstvo, ki pa se v ZDA ne ubada s policijo in pravosodjem ampak bolj naravnimi viri.

Razen Palinove se za zdaj ne kaže veliko možnosti, da bi visoke položaje v Trumpovi administraciji zasedle ženske, vendar pa tudi moških imen za zdaj ni veliko. Trump sestavi svoje administracije med kampanjo ni posvetil veliko pozornosti in je vztrajal, da bo o tem razmišljal šele po zmagi.

Njegovo ekipo za tranzicijo vodi guverner New Jerseyja Chris Christie, ki je uvodoma kandidiral proti njemu za republikansko predsedniško nominacijo, nato pa skupaj s temnopoltim zdravnikom Benom Carsonom postal eden njegovih najodločnejših podpornikov.

Zaradi tega bi se lahko v novi vladi našel prostor za oba. Pa tudi za senatorja iz Alabame Jeffa Sessionssa, ki je Trumpa prav tako podpiral od samega začetka, tudi ko to v senatu še ni bilo tako popularno.

Trump naj bi bil osebno zamerljiv, kar bi lahko pomenilo, da za položaje ne bo upošteval določenih ljudi, verjetno pa bo nagradil tiste, ki so ga podpirali. Ugibanja se bodo nadaljevala še nekaj tednov, ko naj bi bila podoba novega kabineta Bele hiše bolj jasna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 12:48 11.november 2016.

    zelo lepe slike, niti toliko se niso potrudili, da bi bili vsaj malo nasmejani, ... štala je in to zlo resna, ... GO TRUMP, če si že začel

  • Zmago 08:26 11.november 2016.

    Korli je že pisal Melaniji. Dobrega zunanjega ministra bodo ziher rabili. ;-)))

  • Avatar Leon
    Leon 20:24 10.november 2016.

    Koga bo v kabinetu zaposlil novi predsednik..................glede na odziv Slovencev v medijih in slinjenje naših politikantov je ogromno kandidatov ! Gliha vkup štriha .........