Svet
4 ogledov

Obama spreminja zgodovino!

Barack Obama Hillary Clinton Reuters Žurnal24 main
Delegati na nacionalni konvenciji ameriške demokratske stranke so potrdili senatorja iz Illinoisa Baracka Obamo za svojega letošnjega predsedniškega kandidata.

Po nekaj dneh trepetanja komentatorjev, da bo morda prišlo do prepirov med privrženci newyorške senatorke Hillary Clinton in Baracka Obame, se je v Denverju vse izšlo po načrtih. Clintonova je najprej v torek s svojim govorom razblinila vse dvome, da podpira Obamo, in pozvala tudi svoje privržence, naj storijo isto. V sredo je sicer potekalo formalno preštevanje delegatskih glasov tako za Clintonovo kot za Obamo, nakar je newyorška senatorka stopila na oder in pozvala navzoče, naj Obamo podprejo soglasno. Dvorana je navdušeno zagrmela in zgodbe je bilo konec.

Preštevanje delegatov je potekalo po abecednem vrstnem redu držav, pri čemer so delegati podajali svoje glasove večinoma za Obamo in nekaj tudi za Clintonovo, povsem mimo izidov, ki sta jih oba dosegala v času demokratskih volitev. Ko je prišel na vrsto New York, je Clintonova preštevanje prekinila. Obama bo imel svoj sprejemni nastop v četrtek na stadionu pred 75.000 ljudmi, v sredo pa bosta v Denverju s svojima govoroma nastopila še podpredsedniški kandidat Joe Biden in nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton.

Nekdanji predsednik Bill Clinton se je veliko težje kot nekdanja prva dama ZDA sprijaznil s porazom svoje žene. © Reuters

 
 
 

Vse, kar sem se naučil v osmih letih kot predsednik in pozneje, me je prepričalo, da je Barack Obama pripravljen na položaj predsednika ZDA.

Bill Clinton

 
Bill Clinton podprl Obamo
Clintonov govor naj bi bil zadnje dejanje za končanje nesoglasij med dvema taboroma demokratov, saj se je nekdanji predsednik veliko težje kot nekdanja prva dama ZDA sprijaznil s porazom svoje žene. V prihodnosti bo sicer zelo pomembno, ali bo Clinton tudi vodil kampanjo za Obamo. Nekaj dvomov povzroča njegova odločitev, da bo v četrtek še pred Obamovim govorom zapustil Denver, vendar pa je to storil tudi leta 2000 in 2004, da ne bi zasenčil Ala Gora oziroma Johna Kerryja . "Želim, da vsi, ki ste podpirali Hillary, novembra volite Obamo," je dodal.

Barva je še vedno pomembna!
47-letni Obama, ki je v Denver prispel šele v sredo, je tako uresničil sanje milijonov temnopoltih Američanov v državi, ki so jo ustanovili lastniki temnopoltih sužnjev. Obama je sicer "črn" le na pol, saj je bila njegova mati belka, vendar pa to določenega dela Američanov ne bo nikoli prepričalo, da bi volili zanj. Obeta se tesna tekma z McCainom, ne glede na vso naveličanost Američanov osmih let republikanske vladavine predsednika Georgea Busha .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.