Svet
8 ogledov

Obama uspešnejši pri ženskah

"Obama in McCain sta dokaj izenačena v svojih številih," nam je razkrila numerol Žurnal24 main
Slab mesec pred ameriškimi predsedniškimi volitvami javnomnenjske raziskave dajejo prednost Baracku Obami. Predsedniška kandidata se pripravljata na drugo soočenje.

Javnomnenjska raziskava, prva v sklopu dnevnih merjenj javnega mnenja pred volitvami 4. novembra, je pokazala triodstotno prednost demokratskega kandidata Baracka Obame pred njegovim republikanskim protikandidatom Johnom McCainom.

Ključno prednost je Obama pridobil v skupini žensk in neopredeljenih volivcev. "Obama vodi v ključnih skupinah, a tekma niti približno še ni končana," je dejal analitik John Zogby.  Med neopredeljenimi volivci bi Obama dobil 49-odstotno podporo, McCain 42-odstotno, medtem ko bi za Obamo glasovalo kar 51 odstotkov ženskih volivk, za McCaina pa 42 odstotkov. Omenjeni dve skupini bi lahko ključno nagnili tehtnico v prid enega ali drugega kandidata, opozarjajo strokovnjaki. Rezultati javnomnenjskih raziskav, ki so jih izvedle druge televizije in agencije, se malce razlikujejo od omenjene, vse pa zmago pripisujejo Obami.

Negativna kampanja
Anketo so opravili po soočenju podpredsedniških kandidatov, republikanke Sarah Palin in demokrata Joeja Bidna, in pred drugim soočenjem predsedniških kandidatov, ki bo potekalo v Nashvillu. Na soočenju bosta kandidata odgovarjala na vprašanja občinstva v dvorani in gledalcev preko interneta. Razprava naj bi tekla predvsem o gospodarstvu ter notranji in zunanji politiki, najverjetneje pa se ne bosta mogla izogniti niti izpostavljanju napak nasprotnika.

Drugo soočenje je ena zadnjih priložnosti za McCaina, da spremeni potek kampanje. © Reuters

 
Negativna kampanja je aktualna vse od sobotnega napada Palinove, ko je Obamo obtožila sodelovanja s teroristi. V demokratskem taboru so prepričani, da negativna kampanja ne bo delovala in da je zgolj znamenje obupa. Na napade nasprotnikov bodo odgovarjali z napadi, vendar pa zatrjujejo, da sami ne bodo nikoli udarili prvi, ampak zagotovo zadnji. V nedeljo je bil tako na voljo kratki film o McCainovi vpletenosti v enega največjih finančnih škandalov v zgodovini ZDA, zaradi katerega je leta 1989 prišlo do množičnega propadanja hranilnic in posojilnic, ki so davkoplačevalce stali več milijard dolarjev.

McCainovi svetovalci so anonimno priznali, da morajo spremeniti temo, saj jim ne kaže dobro, če bo ekonomija ostala najpomembnejše vprašanje. Kljub temu pa čutijo, da so v rahli prednosti zaradi oblike soočenja. Pogovor z občinstvom ali tako imenovani "town hall" je namreč bolj pisan na kožo McCainu, ki ima s tem več izkušenj od svojega nasprotnika.

Zadnje soočenje kandidatov bo 15. oktobra na univerzi Hofstra v Hempsteadu na Long Islandu v New Yorku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.