Svet
7 ogledov

Obama v Beli hiši prisegel še enkrat

Širok nasmeh Obame po tem, ko je prisega v drugo potekala brezhibno. Žurnal24 main
Novi ameriški predsednik Barack Obama je zaradi napačnega vrstnega reda besed v prisegi še enkrat obljubil, da bo naloge zvesto opravljal. Verjame mu tudi nekdanji kubanski voditelj Fidel Castro.

Vnovična prisega je potekala v Beli hiši pred novinarji, nekaj uslužbenci in predsednikom vrhovnega sodišča Združenih držav Amerike Johnom Robertsom. Na torkovi inavguraciji je vrstni red besed zamenjal sodnik, Obama pa je napako ponovil za njim. Tiskovni predstavnik je dejal, da je prisega, ki vsebuje vsega 38 besed, zapisana v ustavi in so jo ponovili predvsem zaradi opreznosti. Obama je dejal, da si je želel vnovič priseči, saj se mu zdi to zabavno.

Tudi Fidel Castro v Obami vidi možnost za spremembe. © ATP

 

Castro: Obama ima plemenite namene
Obama je naredil vtis na ves svet – tudi na dolgoletnega voditelja Kube, Fidela Castra . Obama je Castra spodbudil, da je po petih tednih znova napisal kolumno. El comandante hvali novega ameriškega predsednika zaradih njegovih plemenitih namenov. Hkrati pa opozarja, da mora odgovoriti še na veliko vprašanj. Izpostavil je skrb za okolje – sprašuje se, kako bo tak potraten in potrošniški sistem par excellence, kot je ameriški, skrbel za ohranitev okolja. Nekdanji kubanski voditelj je sicer spremljal prenos inavguracijske slovesnosti. Njegov brat, sedanji kubanski predsednik Raul Castro , pa je moral v zadnjih dneh znova zanikati namigovanja, da se je Fidelovo zdravstveno stanje poslabšalo.

Kabinet potrjen
Senat je v sredo potrdil vse ministre nove adiministracije, kot zadnjo so na položaju državne sekretarke potrdili Hillary Clinton . Clintonova je takoj odstopila z mesta newyorške senatorke. Stolček je bil še pred njeno uradno potrditvijo na novem položaju zelo zaželen. Zanj se je nameravala potegovati tudi hčerka ubitega predsednika Johna F. Kennedyja , Caroline Kennedy . Ta je medtem sporočila, da se iz tekme za senatorski stolček umika. Kot razlog je navedla osebne razloge.

Še pred nekaj meseci sta bila tekmeca, zdaj bosta tesno sodelovala. © Reuters

 


S polno paro naprej
Obama ima tudi danes natrpan urnik. Tako naj bi dan preživel med posvetovanji s svojimi gospodarskimi svetovalci. Izdal naj bi tudi odlok o zaprtju Guantanama. Včeraj so sicer po njegovem navodilu za 120 dni prekinili vse postopke proti terorističnim osumljencem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.