Svet
7 ogledov

Obama v bran napadom z brezpilotnimi letali

Barack Obama Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je v govoru o vojni proti terorizmu na nacionalni obrambni univerzi v oporišču McNair v Washingtonu povedal, da je ta vojna prišla do razpotja, ko se bo treba odločiti, kako naprej. Zavzel se je za pristop, ki naj ga vodi modrost in ne strah.

Uvodoma je  v govoru kritiziral odločitev za vojno proti Iraku, ki je preusmerila pozornost od Al Kaide in škodila ugledu ZDA. Kritiziral je tudi mučenja terorističnih osumljencev, pri čemer je sploh prvič uporabil to besedo, saj jo v ZDA raje nadomestijo z izrazom "posebne zasliševalske metode".

Pohvalil se je, da je končal vojno v Iraku in končuje vojno v Afganistanu. Vojno proti terorizmu je osredotočil na Al Kaido, prepovedal je mučenja, potrdil zavezo civilnim sodiščem in okrepil posvetovanja s kongresom. Prav tako je poudaril, da od 11. septembra 2001 ni bilo velikega napada v ZDA.

Grožnja ostaja

Grožnja terorizma sicer ni odpravljena in nihče ne more obljubiti popolnega poraza terorizma. ZDA so v tej vojni porabile tisoče milijard dolarjev in izgubile 7000 vojakov. "Nikoli ne bomo izbrisali tega zla ali odpravili vseh nevarnosti odprti družbi. Lahko pa uničimo mreže, ki predstavljajo neposredno nevarnost, pri čemer moramo odločitve sprejemati z modrostjo in ne s strahom," je dejal Obama.

Povedal je, da je center Al Kaide v Afganistanu in Pakistanu na poti k porazu, vendar nastajajo nove povezane skupine od Jemna do Iraka, od Somalije do severa Afrike, pri čemer je najbolj aktivna Al Kaida na Arabskem polotoku. ZDA se soočajo tudi z grožnjo domačih skrajnežev, in to ne le muslimanskih. Današnja grožnja terorizma je po Obamovih besedah podobna tisti pred 11. septembrom 2001.

Priznal civilne žrtve

Največ časa je Obama porabil za razpravo s samim seboj glede uporabe brezpilotnih letal za pobijanje terorističnih osumljencev. "To sproža globoka vprašanja o tem, koga in kdaj napasti, o civilnih žrtvah, ustvarjanju novih sovražnikov, zakonitosti, odgovornosti in morali," je priznal in brž zagotovil, da z zakonitostjo ni težav, ker so ZDA v vojni z Al Kaido in merijo le na njene vodilne člane, ki predstavljajo zanje neposredno nevarnost novega napada.

Priznal je, da prihaja do civilnih žrtev, a dodal, da takšno tveganje obstaja v vseh vojnah. Del odgovornosti je zvalil na kongres, ki je takšne napade dovolil in je o njih obveščen. Obama ne verjame, da se lahko pobija Američane brez sojenja, vendar pa nekoga, ki na tujem načrtuje napade v domovini, državljanstvo več ne ščiti, kot je bilo to v primeru muslimanskega duhovnika Anvarja al Avlakija, ki so ga ubili v Jemnu.

Za zaprtje Guantanama

Na koncu je predsednik znova pozval kongres, naj mu omogoči zaprtje taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi. "Za 166 ljudi porabimo na leto 150 milijonov dolarjev. V času, ko vsepovsod varčujemo, to nima nobenega smisla," je dejal in dodal, da je zapor v nasprotju z ameriško ustavo ter ustvarja podobo ZDA kot države, ki ne spoštuje prava.

Povedal je, da je v tuje države preselil 67 ujetnikov, da umika moratorij na njihovo selitev v Jemen, v Pentagonu in State Departmentu pa bo odprl položaja posebnega odposlanca z eno samo nalogo - iskanje možnosti za selitev ujetnikov v tuje države. Pentagonu je tudi naročil, naj poišče ustrezen prostor na ozemlju ZDA za posebna vojaška sodišča.

Komentarjev 1
  • romank 07:55 24.maj 2013.

    Nobelovo nagrado za mir je itak že pokasiral,tako, da zdaj lahko mori civilno prebivalstvo...Tisti, ki pa so si drznili o tem spregovoriti,kot npr. Assange in Manning, pa gnijejo zaprti...SRAMOTA, kako nizko je padel ta svet !!!<br ...prikaži več />SRAMOTA, SRAMOTA, SRAMOTA !!!