Svet
7 ogledov

Obama v Indiji ostro nad terorizem

V Mumbaju si je Obama ogledal tudi hišo, v kateri je živel oče indijske neodvisn Žurnal24 main
Indija in ZDA so združene v boju proti terorizmu, je ob začetku kar desetdnevne turneje po Aziji danes v Mumbaju dejal ameriški predsednik Obama. V ospredju je pletenje novih gospodarskih vezi.

Barack Obama je imel govor pred hotelom Tadž, kjer so pakistanski skrajneži v terorističnem napadu pred dvema letoma ubili 166 ljudi. Poudaril je, da želi z obiskom kraja napada dokazati "odločenost, da bi ljudem zagotovili varno prihodnost". Zatrdil je, da lahko Indija in ZDA v prihodnost gledajo z zaupanjem, saj je "zgodovina na njihovi strani", državi pa si prizadevata za sožitje ljudi različnih ras in veroizpovedi ter državljanom ponujata "prihodnost, v kateri bodo spoštovani in bodo imeli priložnosti".

Obama se je v hotelu tudi vpisal v žalno knjigo in si ogledal spomenik žrtvam. V mestu si je ogledal tudi hiši očeta indijske neodvisnosti Mahatma Gandhija, enega svojih političnih idolov.

Michelle Obama | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Sicer pa je bil uvodni obisk na azijski turneji namenjen tudi gospodarski tematiki, ki je sploh na agendi celotnega popotovanja Obame.

Tako se je v indijski gospodarski prestolnici udeležil ameriško-indijske poslovne konference, na njej pa izpostavil pomen gospodarskega sodelovanja med državama, zlasti v luči iskanja novih trgov za ameriške izvoznike, kar bi pripomoglo k ustvarjanju novih delovnih mest v ZDA. Obama je opozoril, da Indija še zdaleč ni država "klicnih centrov", kot jo zaradi "outsourcanja" imenujejo mnogi, temveč gre za dvostransko gospodarsko sodelovanje.

Obama je v potrditev tega povedal, da so gospodarstveniki obeh strani danes sklenili za 10 milijard dolarjev novih poslov, ki bodo v ZDA omogočili odprtje 50.000 delovnih mest. Pri tem gre v veliki meri za posle za nova potniška in vojaška letala.

* drang nach Osten - prodor na Vzhod

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.