Svet
10 ogledov

Obama: Včasih sem genij, drugič idiot

Ima dober razlog za smeh. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pred odhodom v ZDA se je Barack Obama mudil še v Veliki Britaniji, kjer se je srečal z britanskim premierjem Gordonom Brownom in nekdanjim premierjem Toynjem Blairom.

Ameriški predsedniški kandidat Barack Obama in britanski premier Gordon Brown sta se pogovarjala o krepitvi čezatlatnskih vezi. Srečal se je tudi z vodjo konzervativne stranke Davidom Cameronom. Njegov britanski obisk je potekal izven soja žarometov.

Zahvala za pomoč
Obama je poudaril, da morajo države s skupnimi močmi reševati težave, s katerimi se soočamo. Rešitev za reševanje številnih težav, med njimi je omenil klimatske spremembe, vojno proti terorizmu in finančne težave, vidi v ustanovitvi mednarodnih institucij, ki bi se ukvarjale s tem.

Med pogovorom z Brownom se mu je Obama zahvalil za pomoč v Afganistanu in Iraku. Na teh območjih bodo zahodne sile morale storiti še veliko. Ena od nalog bo tudi obnovitev infrastrukture v Afganistanu, pri čemer pa si ZDA želijo pomoči.


McCain je po sestanku z Dalajlamo Kitajsko pozval k izpustitvi tibetanskih političnih zapornikov in spoštovanju človekovih pravic. © Reuters

 
McCain mu je svetoval
Novinarji, ki so se zbrali pred domovanjem britanskega premierja Browna, so Obamo pobarali tudi o odzivu Johna McCaina na njegovo pot po Evropi in Bližnjem vzhodu. McCain, ki se je medtem srečal z Dalajlamo, meni, da bi moral Obama več pozornosti nameniti domačim zadevam in ne toliko potovanju in govorom v različnih državah sveta.

Obama, čigar pot je vseskozi pod sojem žarometov, je odvrnil, da je tudi senator McCain obiskal omenjene države. McCain naj bi mu celo svetoval, naj se odpravi na tovrstno turnejo. "Mi smo imeli to v načrtu, še preden je on to predlagal," je dodal Obama. "Ne zdi se mi, da bi mi naredili kaj drugače kot oni.“

Nasveta za Gordona Browna, katerega vlada je v težavah, Obama nima. Po njegovih besedah je povsem jasno, da javnost drugače gleda na nekoga med njegovo kandidaturo in potem ko pride na oblast. Pomembno je, da se vsak zaveda odgovornosti, ki jo določen položaj prinese. Kar se medijev tiče, pa je Obama dejal: "Najprej sem en mesec genij, naslednji mesec pa idiot.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.