Svet
7 ogledov

Obama vodi pred izzivalcem Romneyjem

Barack Obama EPA
Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da dobiva sedanji demokratski predsednik ZDA Barack Obama v bitki za ponovno izvolitev v Belo hišo jasno vodstvo pred republikanskim izzivalcem Mittom Romneyjem.

Obama je v vodstvu tako na zvezni ravni kot tudi v večini od ducata zveznih držav, ki na volitvah v ZDA veljajo za odločilne, saj se podpora demokratom oziroma republikancem v njih spreminja.

Po anketi konservativne televizije Fox News Obama na zvezni ravni vodi z 49 proti 40 odstotkom. Anketa televizije CNN mu daje 52-odstotno, Romneyju pa 45-odstotno podporo. Anketa inštituta Pew je dala demokratskemu predsedniku minuli teden kar desetodstotno prednost pred republikancem.

Negativno mnenje o Romneyju ima medtem po anketi CNN 48 odstotkov vprašanih, šest odstotnih točk več kot minuli mesec, po anketi Fox News pa 45 odstotkov, pet odstotnih točk več kot pred mesecem dni.

Obama tudi v kritičnih državah

Ankete na zvezni ravni sicer ne dajejo popolne slike o predsedniški tekmi, pri kateri gre predvsem za boj po posameznih zveznih državah in zbiranje 270 elektorskih glasov, potrebnih za zmago. A tako kot na zvezni ravni tudi v večini zveznih držav, ki veljajo za kritične in so ponavadi odločilne, vodi Obama, čeprav z manjšim naskokom.

Če bi sedanje napovedi obveljale na volitvah 6. novembra, bi imel Obama okoli 330 elektorskih glasov. A po mnenju poznavalcev bo bitka v prihodnjih treh mesecih še ostra in tesna, med drugim zaradi vztrajnih gospodarskih težav ZDA in zaradi Romneyjevega uspešnega zbiranja denarja za svojo kampanjo.

Javnomnenjske raziskave, opravljene v zadnjih dneh, nakazujejo, da prizadevanja Obame, da popravi svojo podobo med volivci, Romneyja pa prikaže kot bogatega poslovneža, gluhega za tegobe srednjega razreda, vsaj na kratek rok delujejo.

Kdo bo kandidiral z Romneyjem

Raziskave kažejo tudi, da Američani, ki so sicer po letih slabih gospodarskih rezultatov precej nasršeni, od Obame ne pričakujejo takojšnjih hitrih rešitev, obenem pa so vse bolj nenaklonjeni stališčem Romneyja.

A Romney se medtem pripravlja na dva pomembna koraka v kampanji – izbiro svojega podpredsedniškega kandidata in pomemben govor na konvenciji v najbolj gledanem terminu. Gre za konvencijo v Tampi na Floridi, na kateri bo Romney konec avgusta uradno prejel republikansko predsedniško nominacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.